126. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

10.06.2020 23:04

„Som veľmi rád, že si mi všetko otvorene porozprával a niet pre mňa jediného dôvodu, aby som niečo z toho neveril. Ale samozrejme, že budem musieť hovoriť aj s kalifovým miestodržiteľom. Už len preto, lebo ho chcem osobne spoznať a chcem si vypočuť, čo mi bude hovoriť a ako mi bude podávať svoje klamstvá.

Teraz ťa ale poprosím, citihodný patriarcha, povedz mi ako priateľovi – pravda, ak mi dovolíš, aby som ťa nazýval svojím priateľom – čo navrhuješ urobiť, aby medzi koptami a moslimami meprišlo k otvorenej veľkej krvavej zrážke?“

Starý muž sa najprv trpko pousmial, potom sa ale teplo pozrel do jasnej a úprimnej tváre mladého muža z ďalekej Byzancie a odvetil:

„Áno, pokladaj ma za svojho dobrého priateľa, aj keď by som mohol byť takmer tvojím starým otcom. Z tvojich očí však sála rozvaha zrelého muža a múdrosť starca, ktorý na nej pracoval a ju zvelaďoval celý život a ja mám len takých priateľov.

Ale nad tvojou otázkou som sa musel len zatrpknuto pousmiať. Lebo tu už neexistuje nijaké riešenie. Obávam sa, že situácia za týchto okolnosti bude skôr a či neskôr určite eskalovať. Miestodržiteľ si tu v priebehu rokov veľmi upevnil svoju pozíciu a podplácaním aj z našich peňazí, ktoré si tento nehanebný darebák ukradol z našich daní pre kalifa, si získal veľa vplyvných priateľov aj v jeho bezprostrednom okolí.

Jediná možnosť, ako upokojiť tunajšiu explozívnu situáciu, by bolo odvolanie miestodržiteľa. Ale som si takmer istý, že na niečo také nemá kalif dosť odvahy, aby sa k takémuto kroku odhodlal. A tak vyriešil túto zložitú situáciu tým spôsobom, že vyslal teba ako múdreho kresťana ku nám koptom, tiež kresťanom a dúfa, že ty nás dokážeš nejako  uchlácholiť a upokojiť. A potom následne, že budeš schopný nás aj presvedčiť, aby sme bremeno nespravodlivej poroby, do ktorej nás uvrhol nepoctivý miestodržiteľ, pokorne znášali aj naďalej.

Pre nás sa ale táto situácia už stala natoľko neznesiteľná, že ju už v žiadnom prípade nechceme a ani nebudeme ďalej znášať. Čo to znamená, to ti určite nemusím bližšie rozvádzať.

# # # # # # # # # # # # #

Od rozhovoru Anastázia s koptským patriarchom prešlo niekoľko dní. Mladý muž mu uveril každé slovo a bol si istý, že ho pri audiencii u podlého bezcharakterného miestodržiteľa, chorobne posadnutého mocou a chamtivosťou po bohatstve, čaká ťažká a sotva vyriešiteľná úloha.

Dátum svojej návštevy u miestodržiteľa zatiaľ však odkladal, lebo najprv sa ešte chcel lepšie oboznámiť so životom ľudí v Alexandrii a chcel pozorovať aj to, ako sa vyvíja napätá situácia a okrem toho chcel spoznať aj samotné mesto.

 

Pokračovanie  nasleduje