128. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

18.06.2020 23:25

„Prepáč mi krásna žena. Ale tvoja neobyčajná krása priťahuje oči priam neodolateľne, a to o to viac, keď ťa zrak muža uzrie tak, ako ťa pán Boh stvoril. A ťa preto prosím, prepáč mužovi vo mne za to, že som využil príležitosť tejto situácie a nechal som sa strhnúť obdivom tvojho fascinujúceho nahého tela, čo si mi neponúkla dobrovoľne.

Som v tomto smere ale len slabý muž. Ako veľký estét som jednoducho nebol schopný okamžite odvrátiť zrak od toľkej krásy a pritom ani nevediac, či  ju budem ešte niekedy v budúcnosti môcť uvidieť.

A zároveň vedz, že ako vyznávač Najvyššieho a jediného Boha, nášho Pána Ježiša Krista, som v tvojej dokonalej kráse obdivoval aj dokonalosť Stvoriteľa, ktorý ju v tebe stvoril v takých perfektných formách a bez jedinej, čo i len najmenšej chybičky.“

Anastázius bol nielen mudrcom najvyšších kvalít, ale bol aj jedinečným rétorikom, s pôsobivým hlasom, ktorým dokázal svoje múdrosti podávať poslucháčom tak pútavo, že ich doslova hypnotizoval.

Krásna dievčina sa už blahosklonne usmievala, dávajúc najavo, že duchaplná a šarmantná odpoveď statného príťažlivého muža sa jej veľmi páčila.

Odpovedala mu svojím zvonivým hlasom:

„Podľa toho, ako sa obhajuješ, tak celkom jednoznačne nazaprieš v sebe filozofa a mne sa veľmi pačia muži, ktorí dokážu viac používať svoju hlavu ako svoje telo.“

To bolo zas pre Anastázia dôkazom toho, že táto neobyčajná kráska je aj múdra a inteligentná žena, čo v tých dobách bolo veľmi nezvyklé.

Jej krása ho očarila okamžite už na prvý pohľad, keď ju uvidel. Ale  teraz svojou odpoveďou si ho podmanila a získala celkom.

Ešte nikdy nestretol ženu, ktorá by prejavila o mužoch taký názor, a to ešte aj s toľkým sebavedomím. Hneď si uvedomil, že má pred sebou ženu, ktorá má v sebe úplnú slobodu ducha.

A odrazu cítil, že sa do tejto krásnej ženy, s dlhými, ako uhoľ čiernymi vlasmi, zamiloval s celou vášňou svojho srdca  a celou silou svojho intelektu.

„Si naozaj úžasná žena. To, čo si práve povedala, mi ukázalo, že si nielen neobyčajne krásna, ale aj neobyčajne múdra.

Prezraď mi prosím tvoje meno a veľmi rád by som sa dozvedel o tebe viac – kto si a kde bývaš?“

 

Pokračovanie nasleduje