13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 11: Mak

26.08.2020 23:37

Jeho latinský názov znie Papaver somniferum. Jeho vlasťou sú krajiny na východnom pobreží Stredozemného mora. Mak sa používa ako potravina, ale aj na výrobu ópia. Bosovia dnešných drogových kartelov mali jedného významného "predka".

Bola ním britská East India Company. V rokoch 1830 až 1840  bola najväčším a najvplyvnejším drogovým priekupníkom na svete. Od roku 1820 zaplavili ópiom, získaným z maku, celý čínsky trh.

To malo katastrofálne následky na čínsku spoločnosť. Približne štvrtina jeho mužských obyvateľov sa stala závislá od tejto drogy. Tým Angličania navodili úpadok niekdajšej hegemoniálnej mocnosti v Ázii.

Dávni Sumerovia v Mezopotámii označovali mak ako rastlinu radosti. Mak ako úžitková rastlina bola známa na územiach južnej Európy už pred osemtisíc rokmi. Potvrdili nám to archeologické nálezy.

V Nemecku sa ročne spotrebuje via ako 8 000 ton maku. Mak sa používa aj ako korenie a keďže má obsah tuku 40 až 50 percent, tak sa z neho vyrába aj olej, a to ako za studena vytláčaný stolový olej, alebo pre kozmetické účely, napríklad ako kožný krém.

Vyrába sa z neho aj mydlo a využíva sa aj vo farmácii.