13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 2: Pomaranč

31.12.2014 12:29

Vlasťou pomarančov (citrus sinensis) je Čína a  juhovýchodná Ázia. Ich veľký vstup do dejín ľudstva prebehol medzi 15. a 18. storočím.

Keď slávny moreplavec a objaviteľ, Angličan James Cook, vyrazil v roku 1 768 z prístavu v anglickom Plymouthe na svoju prvú plavbu okolo sveta, tak k dôležitej súčasti proviantu jeho výpravy, patrili aj viaceré sudy pomarančového a citrónového sirupu. Je veľmi pravdepodobné, že by sa nebol dostal na svojej plavbe nikdy k ostrovom Tichého oceánu na južnej polguli, keby jeho námorníci neboli mali k dispozícii dostatočné množstvo vitamínu C. 

Najväčším nepriateľom veľkých moreplavcov vtedajšej epochy neboli piráti ani nepriateľské lode, ale zákerná choroba skorbut. Námorníci, ktorých potrava pozostávala prevažne len zo zasoleného mäsa a suchárov, bez zeleniny, a tým bez vitamínu C, pri dlhých plavbách neraz masove umierali na túto chorobu. Cook teda aj vďaka pomarančom mohol splniť  aj svoj tajný príkaz k objaveniu Austrálie, o ktorej existencii sa v Európe už dlhšiu dobu tušilo. Objavil ju v roku 1770.

Iný slávny moreplavec, Portugalčan Vasco da Gama, dosiahol v roku 1497 Indiu len preto, lebo v poslednej chvíli - keď takmer celá jeho posádka ležala už takmer umierajúc na smrtiaci skorbut - sa mu padarilo doplaviť k pomarančovým hájom na pobreží východnej Afriky. Vďaka pomarančom ostala pri živote tretina jeho námorníkov, a tak mohol pokračovať v plavbe ďalej.

dokončenie:

James Cook sa stretol pred odchodom na svoju objaviteľskú plavbu k brehom Austrálie so známym britským lekárom Jamesom Lindom, príslušným pre námorníctvo, aby sa s ním poradil. Lind v tom čase propagoval terapiu skorbutu pomocou pomarančovej a citrónovej šťavy. Svoju tézu o ich účinnosti podložil aj jedným z prvých lekárskych experimentov. 

Námorníkov, ktorí ochoreli na skorbut, rozdelil na dve skupiny a  len pacientom jednej zo skupín dal podávať každý deň dva pomaranče a jeden citrón. Títo sa z choroby zotavili rýchlo. Od toho času sa v britskom namorníctve stalo prikázanou povinnosťou pravidelné užívanie pomarančového a citrónového sirupu. Netrvalo dlho a anglickí námorníci dostali prezývku "Limey".