13 rastlín, ktoré zmenili svet a ovplyvnili jeho históriu - číslo 9: Konope

24.08.2020 23:26

Konope - latinský názov je Cannabis sativa - pochádza zo strednej Ázie a svoj význam nestratilo od antiky až do dnešných dní.

Z trinástich rastlín, ktoré tu postupne uvádzam, sa vyznačuje jednou vlastnosťou, ktorú nemá ani jedna z ostatných dvanástich rastlín. 

Je surovinou a súčasne je aj drogou. Jej sadenie, pestovanie a obchodovanie s ňou, je takmer všade vo svete zakázané. V niektorých krajinách je zakázaný aj kozum Cannabisu. Pritom konope zohralo pre našu civilizáciu veľmi dôležitú úlohu.

V starom Egypte, ako aj v antickom Grécku, nosili ľudia oblečenie urobené z konopnej tkaniny. Oveľa neskôr, v našej dobe, boli aj prvé džínsy vyrábané z konope.  Už oddávna ľudia poznali aj liečivé pôsobenie tejto nezvyčajnej rastliny. Aj lodné laná a plachty plachetníc boli robené z konope. Dnes sa konope používa aj v stavebníctve.

V roku 1455 bola vytlačená biblia Gutenberga na materiál z konope, a to isté platí aj pre vyhlásenie nezávislosti USA, v roku 1776, keď bola vydaná prvá americká ústava.

V dvadsiatom storočí však nadobudlo konope v USA zlú povesť ako droga mexických gastarbeitrov. Rok 1937 bol rokom, kedy sa začal po celom svete zákaz pestovania konope a  obchodovania s ním.

Až po roku 1980 boli znova objavené početné pozitívne vlastnosti tejto rastliny, ktorá má skutočne veľmi neobyčajnú a pohnutú históriu.

S používaním konope sa začalo v Číne. Odtiaľ sa cez Indiu a antické kultúry v Iraku dostalo konope až do Európy.