143. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

20.10.2020 22:30

Napokon, keď sa už trochu uspokojil a nanovo si usporiadal myšlienky, tak sa Anastázius vydal na cestu do domu svojich rodičov.

Keď mu už po dobrých desiatich minútach sluha, ktorý bol zrejme nový a preto mu celkom neznámy, otvoril bránu a sa ho pýtal, kto je a následne keď sa to dozvedel, tak sa obrátil a rozradostene na plné hrdlo hlasno zakričal:

„Kirios, kiria – ela ezo. Anastázius ine eki – Pane, pani – poďte sem. Anastázius je tu.“

O malú chvíľočku sa už aj dojate vítal a objímal so svojimi rodičmi.

Očakával, že za ten dlhý čas, odkedy sa nevideli, obaja poriadne zostarli. Mýlil sa však veľmi – staro vyzeral len  Georgios, ktorý celkom zošedivel a aj viditeľne zvráskavel.

Naproti tomu Irene sa takmer vôbec nezmenila. Anastázius bol prekvapený, že ešte stále mala v tvári čosi mladistvo dievčenské a dievčensky pôvabné.

Bol to predovšetkým jej krásny, priam nenapodobniteľný ženský úsmev a jej prekrásne žiarivo jasné veľké modré oči, ktoré ju robili večne mladou.

Čosi také bolo darom gréckych bohov z Olympu pre niekoľkých málo vyvolených – ako o tom hovorí grécka mytológia.

Anastázius ostal doma v Solúne s rodičmi len niekoľko málo dní. Využil ich na početné stretnutia s rodinou a so starými priateľmi.

Na návštevu k rodičom zavítali aj obe jeho staršie sestry, spoločne so svojimi manželmi i deťmi.

Najmladšiu zo sestier, jemu najmilšiu Kaligone bol navštíviť sám. Bola veľmi prekvapená a oči jej slzili dojatím, keď ho uvidela a hodila sa mu okolo krku a dlho ho objímala a bozkávala. Potom spolu s dvoma dcérami sa od neho ani len nepohli a doslova viseli na jeho perách.

Kaligone sa ho donekonečna vypytovala na jeho neobyčajné zážitky z jeho ciest a z jeho pobytu v exotických veľkých mestách. A v neposlednom rade sa ho vypytovala aj na to, aké sú a ako vyzerajú arabské a egyptské ženy.

Anastázius sa veľmi tešil, že s nimi mohol pobudnúť nejaký čas. Už sa ani len dobre nepamätal, kedy ich naposledy všetky tri spolu videl.

Týždeň, ktorý si vyhradil na pobyt v domove, prešiel naozaj veľmi rýchlo a Anastázius sa opäť chystal na ďaleké cesty.

 

Pokračovanie nasleduje