2. časť: EÚ hrozí belgická „Fukušima“. Rádioaktívne mračno zasiahne aj Nemecko

28.08.2017 19:23

Mesto Aachen spolu s ďalšími mestami aachenského regiónu už vydali knižočku, ktorá hovorí o možnom veľkom atómovom  nebezpečí spoza hraníc s Belgickom a radí obyvateľstvu čo má robiť v prípade jeho prepuknutia. 

Šéf požiarnikov v Aachene na verejnom podujatí, kde boli obyvatelia podrobne informovaní o hroziacej katastrofe, jasne povedal, že aj najlepšia technická ochrana pred ňou má svoje hranice a že ak by prišlo k najväčšej predpokladanej jadrovej nehode, tak už nie je možná žiadna ochrana.

Veľa ľudí v Aachene dáva verejne najavo svoj strach a svoje obavy. Do okien domov a do výkladov obchodov vyvesili plagáty, v ktorých žiadajú odstavenie belgických reaktorov.

Ešte v júni demonštrovalo 50 000 ľudí, ktorí vytvorili niekoľko kilometrov dlhú „ľudskú reťaz“ a vyzvali politikov, aby sa zasadili o odstavenie reaktorov. 

Vedci dôrazne varujú pred nebezpečenstvom vytvorenia sa obrovského rádioaktívneho mračna, ktoré  sa vďaka častým silným vetrom smerom na východ z Belgicka, rýchlo dostane aj do Aachenu a  do celého Porýnia-Vestfálska. Rýchle evakuovanie obyvateľstva by v takom prípade bolo prakticky nemožné, lebo čas na  jeho varovanie bude extrémne krátky.

Žiaľ aj v tomto dramatickom prípade, keď ide o životy veľa tisícov ľudí, sa ukazuje zavádzanie a klamanie politikov.

Zatiaľ čo sa komunálni politici ohrozeného aachenského regiónu usilujú podaním súdnej žaloby dosiahnuť odstavenie reaktorov, ktoré majú byť prevádzkované až do roku 2023, tak na verejnosť prenikla správa, že nemecká vláda dala súhlas, aby palivové články nemeckej produkcie boli dodané do Tihange a Doela.

Pritom len nedávno sľúbil Martin Schulz, že ak sa stane kancelárom, tak urobí všetko preto, aby americké atómové zbrane z nemeckého územia navždy zmizli.

Dá sa ešte niečo veriť politikom SPD a CDU a politikom v Bruseli, ktorí dobre vedia, aké obrovské a nekalkulovateľné riziko jadrovej katastrofy  ukrýva v sebe prevádzkovanie „ťažko chorých“ belgických reaktorov? Na september pripravujú rôzne organizácie veľkú demonštráciu v Dolnosasku, na ktorú prídu aj početní ľudia z Belgicka a Francúzska.

Žijeme v šialenom svete, ktorý zošalieva čoraz viacej a  čoraz rýchlejšie!