2.časť : Už boh Starého Zákona podporoval terorizmus. Teror neobjavila až naša doba

28.09.2015 17:19

Merari analyzoval biografie teroristických atentátnikov z Palestíny, ktorých atentáty stroskotali a ktorí sú v izraelských väzeniach a robil s nimi aj komplikované testy.

Prišiel k uzáveru, že ani jeden z týchto mladých mužov nebol ťažko psychicky chorý. U veľkej časti z nich ale diagnostikoval poruchy osobnosti. Niektorých označil ako typ, ktorý má strach povedať NIE. Iný typ medzi nimi označil – bola ich jedna tretina – ako impulzívne nestabilný. To je charakter, ktorý možno ľahko podráždiť a ktorý má sklon k deštruktívnym násilným aktivitám. Osoby s takýmto charakterom je možné za určitých okolností pomerne ľahko nainfikovať teroristickými ideológiami.

Napriek tomu sa vynára otázka, ako je možné, že inteligentný mladý muž niekde v Palestíne alebo Libanone, ktorý sa vyznačuje takými charakterovými štruktúrami, sa z normálneho človeka veľmi rýchlo môže premeniť na brutálneho teroristického atentátnika?

V orientálnych kultúrach, ktoré sú extrémne orientované na vyzdvihovanie dosiahnutia a zachovania  prehnanej mužskej hrdosti a cti, sú mladí muži  neustále takpovediac len medzi sebou a preto sú v spravaní mimoriadne silne determinovaní  skupinovou dynamikou veľkych skupín, ku ktorým patria.

Tu ich potom vyhľadávajú „učitelia“ teroru a jeho ideológie a vyberajú si z nich tých, ktorí sú pre takéto „vyučovanie“ veľmi rýchlo pristupní, lebo sú vo svojej psychickej osobnostnej identite narušení a hľadajú niečo „neobyčajné“, čo by ich vyplnilo.

Napríklad medzi takýmito mladými Palestínčanmi v Gaze nie je vôbec problémom najsť takýchto ťažko traumatizovaných mladíkov, ktorí sa dajú rýchlo a nadšene získať pre vec terorizmu. 

Pokračovanie nasleduje