86. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

10.08.2019 23:37

„Takmer všetko, vladyka môj. Ale je tu ešte niečo. Je tu totiž ešte jedna vec, o ktorej by som ťa chcel informovať. Je to ale len moja vlastná mienka, čo ti teraz poviem.

Nemôžem sa ubrániť dojmu, že Svätopluk je len naoko proti Frankom. Kým Rastislav sa čoraz viac otvára smerom k Byzancii a veľmi rád by si v boji proti Frankom, keď ho už začne, zaistil priazeň a podporu mocného byzantského vládcu, cisára Michala, tak knieža Svätopluk, ako sa mi zdá, čoraz viac obdivuje Frankov. Veľmi ho očarúva ich železná disciplína a ich mimoriadne organizačné schopnosti.

Mám už dávnejšie taký pocit, že keď sa mu naskytne prvá vhodná príležitosť, tak sa s nimi spojí proti svojmu strýkovi Rastislavovi.“

„Hm, hm,..... pohmkával zadivne Dobromír a prešiel si niekoľkokrát roztržite cez husté dlhé vlasy. Potom povedal:

“To ma naozaj veľmi prekvapuje. Niečo také by som si o Svätoplukovi nebol nikdy pomyslel. Ak ale máš pravdu, tak to potom máme naozaj pekné výhliadky do budúcnosti.“

Dobromír to povedal so zlosťou v hlase a bohapusto nahlas zaklial. Potom hnevlivo a s opovržením dodal:

“Je to čvarga, jeden je  ako druhý. Rastislav i Svätopluk. I keď ty vidíš Rastislava pozitívnejšie ako jeho synovca, tak ja som si istý, že ani s jedným ako vládcom sa nemáme na čo tešiť.

Keď však na to príde, tak jeden a či druhý, obaja budú ochotní nám vziať našich starých bohov, ak to bude potrebné pre naplnenie ich záujmov. Preto je celkom jedno, či sa Rastislav spriahne s byzantským cisárom alebo Svätopluk s germánskymi Frankami.

Aj Byzantínci aj Frankovia veria, obaja svojím spôsobom, na ukrižovanú a bezmocnú mrtvolu, odkvecnutú na drevenom kríži a vzývajú ju ako všemocného jediného Boha.

Nech ich za to stresce sám hromovládny Perún.

Teraz ťa ale už prepustím. Dnes si však naozaj zaslúžiš mimoriadnu odmenu. Choď si pospať a dobre si odpočinúť a poriadne sa zotav.

Potom, keď vstaneš, tak ti môj správca pokladu vyplatí dvojnásobné množstvo zlata ako obvykle dostávaš. Ja už vymyslím nejaký vhodný plán, ako zneškodniť Rastislava, ak ho zatiaľ neskántri sám veľký Perún.“

 

Pokračovanie nasleduje