AfD vyčíta nemeckej vláde zradu starého priateľa – USA. Izraelský veľvyslanec kritizuje Merkel

17.12.2017 21:01

Nový člen Bundestagu – strana AfD – vedľa ktorej nechcela sedieť v parlamente žiadna frakcia, ako keby nešlo o silnú demokratickú stranu, ale o odopad  a či ľudožrútov, vyzvala berlínsku vládu, aby podobne ako USA, uznala Jeruzalem za hlavné mesto Izraelu.

Oficiálny návrh  podá AfD pri najbližšom zasadaní Bundestagu. Oznámil to poslanec AfD, Markus Frohnmaier, ktorý bol jeho iniciátorom.

Nemecko už predtým vyhlásilo nesúhlas s prezidentom USA Trumpom, ktorý ako prvý prezident urobil tento krok. AfD okrem toho vyzvalo kancelárku Merkel, aby Nemecko preložilo svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema.

AfD nesúhlasí s predbežnou reakciou nemeckej vlády na jej návrh, keď táto tvrdí, že uznanie Jeruzalema za hlavné mesto Izraelu by  bolo veľkou prekážkou na ceste pre vytvorenie mieru v Palestíne. AfD tento argument označuje za nezmysel. Veď predsa Izrael vládne nad západným Jeruzalemom od roku 1949 a nad celým Jeruzalemom od roku 1967.

Preto by Berlín mal  podporiť  v tomto smere USA a Trumpa a nasledovať jeho príklad. USA predsa Nemecko nikdy nezradili a vždy ho podporovali – prečo teraz Berlín zrádza USA?

Frohnmaier kritizoval Merkel a jej vládu, že je absolútne pasívna a nečinná aj pri rastúcich prejavoch antisemitizmu v Nemecku, ktoré jednoznačne súvisí s nárastom počtu moslimov a moslimských utečencov v krajine. V Berlíne boli len nedávno  na uliciach verejne pálené zástavy Izraelu a skandované parole: Smrť Izraelu a zo strany štátnej moci prišli len slabé reakcie a nikto nebol zatknuty a obžalovaný.

Aj izraelský veľyslanec v Berlíne Jeremy Issacharoff ostro kritizoval nemeckú kancelárku a vyjadil svoje sklamanie nad tým, že nezdiela stanovisko prezidenta Trumpa, ktorý neurobil nič iné, len to, že akceptoval a uznal realitu v Jeruzaleme.