AfD „zničila“ šéfa CDU v Brandenbursku tak veľmi, že radšej odstúpil

08.09.2019 23:16

Prenikavý úspech AfD v nedávnych voľbách v Brandenbursku bol podmienený veľkou stratou voličskej priazne pre CDU.

Zodpovednosť za to plne prevzal 45 ročný Ingo Senftleben. Vzdal sa svojej funkcie predsedu brandenburskej CDU. Okrem toho odstúpi zo všetkých svojich ďalších politických funkcií. Odôvodnil to tým, že tak chce ochrániť svoju stranu pred pnutiami a odstredivými silami.

O svojom rozhodnutí už informoval aj predsedníčku CDU Annegret Kramp-Karrenbauer. Čo sa však zamlčiava je to, že po voľbách, v ktorých CDU stratila velké percento voličov, z ktorých väčšina prešla k AfD, sa na hlavu Senftlebena zosypalo mnoho nechutných vyjadrení a obvinení z vlastných radov a začali sa silné vnútrostranícke rozbroje.

Krátko po odstúpení Senftlebena z funkcie šéfa CDU v Brandenbursku abdikovalo aj celé predsedníctvo. A tak bude musieť prísť aj k voľbe nového predsedníctva.

Senftleben dosiaľ neoznámil, či sa celkom stiahne z politiky a nevyjadril sa ani k svojej budúcnosti.

Senftleben viedol CDU v Brandenbursku od roku 2015. Svoje ciele nedosiahol – chcel sa stať ministerským predsedom Brandenburska a chcel so svojou stranu jasne predstihnúť AfD. Ale AfD ho doslova zdemolovala – získala o osem precent viac. A to ho stálo hlavu – musel odstúpiť zo všetkých funkcií, a to nie dobrovoľne, ako to píše mainstream.