Afganistan objavil „poklad“ a ponúka veľký biznis USA. Pomôže mu Trump konečne „na nohy“?

18.05.2018 12:53

Afganistan bol vždy chudobnou krajinou a v priebehu posledných rokov v dôsledku  neustálych bojov a nepokojov sa jeho situácia ešte viac zhoršila. Teraz  mu však určite už svitá na lepšie časy. 

V krajine boli objavené obrovské náleziská nerastných surovín. New York Times uviedol, že afgánsky prezident Ašraf Ghaní presvedčil Donalda Trumpa, že ide o skvelú ponuku, ktorú urobil Amerike. 

Keď sa zrealizuje, tak Amerika dostane to, po čom veľmi túži a Afganistanu to prinesie mnoho miliard a aj vybudovanie priemyslu, ktorý v krajine neexistuje a tým sa v nej zároveň vybuduje množstvo pracovných príležitostí.

Ide o mimoriadne výdatné náleziská vzácnych surovín v severozápadnom Afganistane, ako sú zriedkavé zeminy, zlato, striebro, meď, kobalt, železo, chróm, urán, bauxit, zinok, olovo a ďalšie kovy. 

Americkí odborníci po preskúmaní nálezísk vyhlásili, že podľa predbežnej analýzy budú mať vyťažené suroviny hodnotu minimálne jeden bilión dolárov. To však nie je všetko. Na severe Afganistanu boli pred dvoma rokmi objavené aj veľké ložiská zemného plynu a nafty. Aj ich ťažbu ponukol Ghaní prezidentovi Trumpovi. 

Najmä vzácne zeminy sú všade vo svete veľmi žiadané. Dosiaľ sa získavajú takmer výhradne len z Číny.

Michael Silver, ktorý má dobré kontakty k Donaldovi Trumpovi a má veľkú firmu American Elements, ktorá je špecializovaná na spracovávanie vzácnych zemín, už ohlásil enormný záujem o tento biznis v Afganistane 

Veľký biznis v Afganistane sa ukazuje aj pre amerického miliardára Stephena Feinberga. Ten je majiteľom veľmi úspešnej firmy DynCorp International a prezident Trump by ho mohol poveriť strážením a ochranou celého rozsiahleho veľkoprojektu v rámci dlhodobých paramilitaristických aktivít. Projekt bude samozrejme zahŕňať aj vybudovanie potrebných infraštruktúr ako ciest, mostov, železníc.

Američania majú však aj konkurentov, ktorí by sa radi zmocnili tohto megaprojektu – Čína, Kanada, India, Arabské Emiráty, Saudská Arábia, tí všetci by ho veľmi chceli.

Trump ale vyhlásil, že USA majú aj najvyššie morálne právo uzavrieť tento obchod sami, veď v Afganistane predsa padlo viac ako 3600 amerických vojakov za jeho slobodu a demokraciu a okrem toho, že „vrazili“ do krajiny obrovskú sumu 750 miliard dolárov a preto sa nebudú ani náhodou prizerať, ako si tam eventuálne budú ťažiť Číňania suroviny ako napríklad vzácne zeminy, na ktoré je Čína sama tou najbohatšou krajinou planéty.

Ešte dodám, že prezident Ašraf Ghaní je absolútne oddaným mužom USA.

Najprv začal študovať na Univerzite Kabul, potom odišiel do Bejrútu – tam spoznal svoju manželku Rulu –  kde pokračoval v štúdiu na tamojšej Americkej Univerzite.  Odtiaľ po obdržaní amerického štipendia odišiel v roku 1977 do USA, kde promoval v New Yorku na Columbia University,  odbor kultúrnej antropológie. Deväť rokov, až do roku 1991, prednášal na dvoch univerzitách v USA. Potom – to už USA s ním počítali ako  budúcim dôležitým mužom v Afganistane – bol dosadený do World Bank vo Washingtone.

Napokon, dokonale vyškolený americkou ideológiou, sa po 24. rokoch vrátil ako spoľahlivý americký vazal do Afganistanu.