Ai Weiwei, ktorému Nemecko poskytlo všetko, sa voči nemu zachoval maximálne nevďačne

10.08.2019 22:58

Známy umelec, ktorý bol v Číne diskriminovaný a politicky prenasledovaný, prišiel v roku 2015 do Nemecka, kde mu bola ponuknutá profesúra  na berlínskej Universität der Künste, kde potom pôsobil ako profesor štyri roky.

V Nemecku mu bolo splnenené každé želanie a obdivu a uznania sa mu dostávalo zo všetkých strán.

Bolo preto nanajvýš nemilým prekvapením, keď pred niekoľkými dňami vyslovil na Nemecko a jeho spoločnosť zničujúcu kritiku a vyhlásil, že sa rozhodol z krajiny odísť.

Povedal, že Nemecko nie je žiadna otvorená spoločnosť a preto tam už nechce žiť. Označuje sa síce samo  za otvorenú spoločnosť, ale v skutočnosti ochraňuje len samo seba. Nemecká kultúra je podľa neho taká silná, že neakceptuje iné myšlienky a iné argumenty  a nedáva priestor pre otvorené diskusie a nemá rešpekt pre iné názory. Weiwei ešte zdôraznil, že Nemecko ho nepotrebuje, lebo sa sústreďuje len na seba.

Toľko nezmyselných výpovedí o Nemecku, ako ich urobil tento Číňan už ani nie je možné urobiť. Pritom mohol celé 4 roky pozorovať na každom kroku, aké je Nemecko doslova samovražedne otvorené, ako otvorilo svoje hranice a ako prijalo milióny utečencov a migrantov v priebehu len málo rokov a ako sa jeho spoločnosť doslova chorobne otvorila islamu a prijala do svojho lona jeho kultúru, jeho názory a jeho pravidlá a začala vyhlasovať, že islam patrí neodmysliteľne do Nemecka.

Weiwei nezbadal ani to, že Nemci viac rešpektujú názory a presvedčenia moslimov, ako svoje vlastné, a nespozoroval ako potláčajú takmer každú kritiku z vlastných radov voči islamu.

Nepovedal však, ktorá spoločnosť je podľa neho naozaj otvorená a kam chce ísť žiť.

Weiwei sa zachoval nehanebne a nedôstojne veľkého umelca ku krajine, ktorá mu dala všetko, a to celkom nezištne.

Nemecko je jednou z najotvorenejších spoločností na svete. A Weiwei je nadutý samoľúby  ignorant, ktorý zrejme má pocit, že nebol dostatočne v Nemecku uznávaný a oslavovaný. Inakšie by nemohol verejne a pre médiá povedať toľko lží a doslova hlúpostí o krajine, ktorá mu ponukla, že sa chce stať jeho novou vlasťou.