Ako bude pravdepodobne vyzerať zahraničná politika vlády Biden-Harris

10.11.2020 23:21

Biden výrazne posilní pozíciu NATO. Predstavitelia NATO vychádzajú z toho, že urobí všetko pre to, aby rozbil „spojenectvo“ Turecka s Ruskom a prinavrátil Turecko pod kontrolu NATO. Či sa mu to podarí, je však otázne, lebo v jeho vláde nebude nikto, kto by dokázal vplývať na Erdogana tak diplomaticky šikovne ako to vie Vladimír Putin.

Rusko ostane za Bidena samozrejme nepriateľ číslo jedna, a to oveľa jednoznačnejšie, ako v ére Trumpa a americké médiá budú robiť ešte intenzívnejšie protiruskú propagandu.

Možno očakávať,že Biden zostrí a rozšíri protiruské sankcie a že sa pokúsi znova nadviazať na politiku, ktorú robila už Hillary Clinton, čo bude znamenať konfrontáciu s Ruskom v Sýrii, ktorú Trump ukončil.

V tom prípade ale narazí aj na odpor Erdogana i Teheránu, lebo Turecko a Irán nebudú chcieť pripustiť, aby sa v regióne, ktorý je už čiastočne aj pod ich vplyvom, teraz znova objavil vplyv USA.

Zlepšiť napnuté vzťahy s Čínou bude pre Bidena veľmi ťažké. Čína, podobne ako aj Rusko, nepokladajú USA za spoľahlivého partnera. Na druhej strane aj Bidenova vláda – podobne ako Trump – nebude chcieť, aby vplyv Číny na svet čoraz viac narastal. Nikto však už nezabráni tomu, že už v priebehu jedného, nanajvýš dvoch desaťročí sa stane Čína svetovou veľmocou číslo jedna.

Bidenova vláda zaujme voči Izraelu oproti Trumpovej politike tvrdý postoj. Veľmi vplyvné ľavicové krídlo Demokratov, prejavuje otvorene svoju nenávisť na štát Izrael a v tom ich podporuje aj Kamala Harris, aj keď nie otvorne. Harris je dokonca ešte oveľa viac ľavicovo-socialistická ako Bernie Sanders.

Izrael sa môže utešovať v novej politickej situácii (ak Biden-Harris budú v Bielom Dome), aspoň tým, že Trumpove uznanie anexie Golanských výšin Biden už nemôže zrušiť. Možno ale očakávať, že Biden sa postaví proti agresívnej osídlovacej politike Tel Avivu, keď protiprávne zaberá rozsiahle pozemky v Izraeli, ktoré patria Palestínčanom.

Voči Iránu bude Biden pravdepodobne  postupovať umiernenejšie ako Trump.

V prípade Afganistanu, kde USA vedú svoju najdlhšie trvajúcu vojnu, možno počítať s tým, že Biden-Harris zrušia Trumpove rozhodnutie o stiahnutí amerických vojakov.

Trump nerozpútal žiadnu vojnu a počas jeho vlády sa v USA neudiali žiadne teroristické útoky zo strany IS. Biden ale už oznámil, že zruší kontroly migrantov na hraniciach, ktoré nariadil Trump. To samozrejmme zvýši riziko teroru.

Vo vzťahu k EÚ sa toho veľa nezmení, hoci Berlín a Brusel si to sľubujú.

Na rozdiel od Trumpa bude vláda Biden-Harris robiť všetko pre podoporu migračného paktu OSN, čo veľmi bude tešiť kancelárku Merkel. Tým bude veľmi rásť tlak na tie EÚ štáty, ktoré sa bránia prijímaniu migrantov.