Ako možno zlepšiť zrak prirodzeným spôsobom

15.12.2014 11:17

V prvom rade je možné zlepšiť zrak pravidelnou očnou gymnastikou. Stačí  každý deň urobiť tri, štyri cviky. Najjednoduchším cvikom je napríklad pohybovanie očí hore a dole a následne doprava a doľava. Treba to robiť viackrát po sebe a úplne nadoraz. Tým sa precvičujú takzvané cirkuliarne svaly oka, ktoré držia očnú guľu a umožňujú jej pohybovanie sa. Tieto svaly s pribúdajúcimi rokmi slabnú a oko stráca pohyblivosť a pohľad sa stavá meravým - oku chýba dynamika.

Existujú ale ďalšie dva veľmi dôležité faktory, ktoré majú veľký vplyv na zrak.

 

Detoxikácia pečene

 

Medzi zdravými očami a pečeňou pozostáva úzky súvis. Dobre pracujúca pečeň, nezaťažená toxínmi (jedmi), pomáha zabraňovať ochoreniam očí, alebo v prípade ich ochorení uľahčuje priebeh ich liečby. Pečeň je najdôležitejším filtrom krvi a odvádza z nej toxíny. Všetky toxíny, ktoré sa dostanú do tela, prídu niekedy aj do nej. Pečeň ich rozloží a vylúči. Čím lepšie pečeň pracuje, tým menej toxínov ostáva v krvi. Ak tomu tak nie je, tak toxíny tým viac poškodzujú orgány a tkanivá. Sietnica a makula, ktoré sú súčasťou oka, sú veľmi citlivé na toxíny a voľné radikály a spravidla práve ich prostredníctvom dochádza k vážnemu poškodeniu zraku.

 

Tretím faktorom je správna výživa pre oči a mozog. 

 

Zásadne platí, že máme často prijímať potravu bohatú na antioxidanty a rôzne karotenoidy (mrkva) - to chráni a zlepšuje zrak a znižuje riziko degenerácie makuly. Sú bohate zastúpené v zemiakoch, mrkve, tekvici, špenáte, brokolici, marhuliach, malinách, fazuli. 

Nakoľko pre zrak má veľký význam aj funkcia mozgu, tak pre neho je zdravé, ak jeme aj orechy, ryby, avokáda.