Ako naša spoločnosť hlúpne - diktatúra hlupákov

22.06.2014 18:05

Demokracia je nepochybne veľká vymoženosť ľudstva, ktorú by sme si mali chrániť a ju rozvíjať. Žiaľ, naša spoločnosť sa vyvíja smerom preč od nej a čoraz viac ju ovláda povrchnosť, arogancia a hlúposť.

Postupne sa stáva takou spoločnosti, kde preberá moc hlúposť a prázdnota ducha. Demokracia však bezpodmienenčne vyžaduje, aby ju viedli a usmerňovali múdri, rozvážni a nekorupční politici. Čo sa však s ňou stane, ak sa do rozhodujúcich pozícií dostávajú rastúcou mierou hlupáci, egoisti, narcisti a tí, ktorých jediným záujom je čo najviac sa obohatiť? 

Potom sa z demokracie stane veľmi rýchlo idiokracia, kde doslova idioti určujú pravidlá hry a podvádzania, lebo už nejde o demokraciu, ale len o zákernú hru s masami ľudí, kde nachádza uplatnenie najbrutálnejší machiavellizmus. 

Nicolo Machiavelli bol politikom republiky Florencia a filozofom, ktorý žil v 15. storočí. Vypracoval najznámejšiu filozofickú tézu politiky, ktorá vošla do dejín pod pojmom machiavellizmus: Pre udržanie moci štátu je všetko dovolené a akýkoľvek čin (aj vraždu), ktorý slúži pre jej upevnenie, nemožno označiť za nemorálny. 

Skutočná demokracia však nikdy nesmie byť založená na machiavellizme. Idiokracia ho ale používa ako najúčinnejši fundament svojej moci. Ekonomika, politika i médiá majú obrovský záujem na tom, aby nám svoje produkty, politické klamstvá a názory dobre predali a ovládali naše myslenie. Majú k tomu potrebné prostriedky a dobre poznajú cesty a spôsoby, ako to dosiahnuť. Následky sú čoraz markantnejšie - banalita a povrchnosť našej civiizácie mohutnie a nadobúda priam hrozivé dimenzie a kto sa dlho nechá manipulovať a ovládať idiótmi, ten časom aj sám ohlúpne a ani to len nezbadá!