Anglický kráľ Richard III. - William Shakespeare ho urobil nesmrteľným; jeho smrť však bola brutálna

03.10.2020 23:12

Richard III. vládol v Anglicku v 15. storočí. Bol posledným anglickým panovníkom z rodu Plantagenetovcov a zároveň aj posledným anglickým kráľom, ktorý padol v bitke, a to v roku 1485. Mal len 32 rokov.

Po jeho smrti nastala v Anglicku nová éra vlády. Jeho protivníkom Heinrichom VII. sa začala epocha panovníkov Tudorovskej monarchie.

Telesné pozostatky Richarda III. boli nájdené úplne náhodne pri stavebných prácach v roku 2012 na jednom parkovisku, v meste Leicester, pod ktorým boli zvyšky stredovekého kostola. Historici predpokladali už davnejšie, že bol v ňom pochovaný. Na základe analýzy DNK bolo jednoznačne zistené, že v danom prípade ide naozaj o Richarda III.

Vedci zistili, že bol mimoriadne brutálne zabitý, a to v bitke pri Bosworthe. Jeho lebka vykazuje deväť ťažkých poranení a na kostre boli zistené početné údery a sečné rany. 

Jeho nepriatelia použili pritom meče , kopije a dýky.

Vedci pritom vychádzajú z toho, že v čase usmrtenia nemal na hlave žiadnu helmu a že bol na zemi, pravdepodobne na kolenách. Zranenia lebky ukazujú, že mal sklonenú hlavu. Existuje stará historická správa z toho času, kde  sa hovorí o tom, že kráľ bol ku koncu bitky už bez koňa, ktorý uviazol v bahne.

Kráľovi nepriatelia po bitke jeho telo priviazali nahé na koňa, aby ho ponížili, a tak ho dopravili do Leicesteru. Historici sa domnievajú, že bol pochovaný v jednom františkánskom kostole, ktorý bol v 16. storočí zničený. Časť kostola, kde bola mrtvola kráľa, sa nachádzala pod parkoviskom.

William Shakespeare je autorom svetoznámej drámy Richard III. a urobil ňou kráľa nesmrteľným. Opísal ho v nej ako krvožíznivého a mocou posadnutého vládcu - podľa všetkého ale takým nebol.

Tvrdia to niekoľké anglicke historické spolky. Vyšetrovanie Richardovej kostry ukázalo, že nebol ani hrbatý, ako tvrdil Shakespeare, ktorý zrejme nebol jeho priaznivcom a jeho charakter veľmi skreslil.