asi neviete: Planéta v našej slnečnej sústave, ktorá sa postupne zmenšuje

23.07.2014 10:19

Môže sa nejaká planéta len tak neustále zmenšovať? Áno - niečo také je možné a je to aj logicky vysvetliteľné. Také zmenšovanie sa deje v súčasnosti s planétou Merkúr.

Merkúr, najbližšia planéta nášho Slnka, sa postupne zmenšuje. Vieme to preto, lebo to zistila americká kozmická sonda Messenger. Za uplynulé štyri miliardy rokov sa jeho priemer zmenšil o 14 kilometrov. Planetológovia vysvetlujú tento fenomén tým, že Merkúr vo vnútri chladne a v dôsledku toho sa sťahuje do seba. Na jeho povrchu možno pozorovať, ako sa v dôsledku toho vytvárajú praskliny a ostré skalné chrbáty. Možno to obrazne vyjadriť aj tak, že sa  vytvárajú vrásky staroby Merkúra.

Deň na Merkúre trvá takmer 2 mesiace a jeho rok necelé 3 mesiace, takže deň a rok sa dĺžkou veľmi približujú. Pretože Merkúr sa nachádza veľmi blízko Slnka, tak je veľmi ťažké ho pozorovať, lebo silné svetlo Slnka ho prežaruje. Jeho atmosféra je veľmi riedka - a je zaujímavé že ale percentuálne má oveľa vyšší obsah kyslíka, ako atmosféra našej planéty - je to až 42 percent.