Astrofyzici odvážili po prvý raz obrovskú čiernu dieru neobyčajne presnou metódou

04.10.2021 23:13

Po prvý raz sa podarilo novou astrofyzikálnou metódou veľmi presne zistiť hmotnosť obrovskej, nesmierne vzdialenej čiernej diery. Nová metóda sa volá spektroatronómia a zakladá sa na meraní žiarenia, ktoré vychádza z plynov v okolí supermasívnych čiernych dier. S modernými obrovskými teleskopmi sa dajú také merania zrealizovať pomerne nekomplikovane.

V kozmológii je určovanie hmotnosti supermasívnych čiernych dier v ešte veľmi „mladom“ kozme veľmi dôležitým meraním, lebo jeho výsledky umožňujú dozvedieť sa veľa o jeho ďalšom vývoji.

Astrofyzikom Felixovi Boscovi a Jörg-Uwe Pottovi z Max Planck Institut für Astronomie v Heidelbergu sa teraz po prvý raz podarilo pomocou spektroastronómie presne „odvážiť“ extrémne vzdialenú čiernu dieru nachádzajúcu sa v intenzívne žiariacom  kvazare.

Už dlhšie bolo známe, že v kvazaroch „sídlia“ obrovské čierne diery v centre galaxií. Takéto kvazary patria k najžiarivejším objektom v kozme. Možno ich preto pozorovať aj v obrovských vzialenostiach, takpovediac až na konci kozmu a údaje o nich nám dávajú informácie o veľmi „mladom“ kozme, inými slovami o jeho počiatočnej fáze.

Kvazar, na ktorom Bosco a Pott robili spektroastronomické meranie, nesie označenie J2123-0050 a má v sebe nesmierne hmotnú čiernu dieru, ktorá má hmotnosť ako 1,8 miliárd našich Sĺnk.