Astronómovia objavili najrýchlejšiu hviezdu našej galaxie

14.11.2019 22:04

Táto hviezda sa volá S5-HVS1 a pohybuje sa naprieč galaxiou rýchlosťou 1000 kilometrov za sekundu. To znamená, že je desaťkrát rýchlejšia ako veľká väčšina normálnych hviezd, ktoré krúžia okolo centra galaxie. A má dvakrát vyššiu rýchlosť ako všetky dosiaľ známe najrýchlejšie hviezdy v galaxii.

Astronómovia z USA, Británie a Austrálie v spoločnej analýze pohybu S5-HVS1 zistili priebeh dráhy tejto hviezdy a dokázali jednoznačne, že pochádza priamo z veľkej blízkosti centra galaxie.

V centre galaxie sa nachádza mohutná čierna diera a tá katapultovala S5-HVS1 z jej dráhy a silný impulz, ktorý jej pritom odovzdala, urýchlil hviezdu na uvedenú rýchlosť.

Vedci vychádzajú z toho, že táto neobyčajná hviezda mala aj spoločníka a že išlo pravdepodobne o dvojitú slnečnú sústavu.

Keď sa tieto hviezdy dostali do kritickej blízkosti čiernej diery v centre galaxie, tak jedna z nich bola obrovskou gravitáciou strhnutá do jej „pažeráka“, kde navždy nenávratne zmizla a súčasne bola druhá hviezda vyhodená zo svojej dráhy a enorme urýchlená.

Odvtedy sa pohybuje cez galaxiu veľkou rýchlosťou.

V súčasnosti je od Zeme vzdialená 29 000 svetelných rokov.