Austrália: Muži v kaviarni platia viac ako ženy. Ale súhlasia s tým

29.04.2019 21:50

Rovnoprávnosť žien a mužov je stále ešte len prázdnym slovom. Je všeobecne známe, že všade vo svete zarábajú ženy menej ako muži, a to aj v takých prípadoch, keď vykonávajú kvalitne tú istú prácu ako muži a vo svojej pozícii majú to isté vzdelanie ako oni.

V Austrálii je tento rozdiel v priemere až 18 percent v prospech mužov.

V Melbourne je už nejaký čas jedna kaviareň s názvom Handsome Her (v preklade asi toľko ako Pekná Ona). Jej majiteľkou je žena.

Kaviareň je predovšetkým pre ženy, ale navštevujú ju aj muži. Je to veľmi neobyčajná kaviarň – zatiaľ jediná svojho druhu.

Vyznačuje sa tým, že v tejto kaviarni musia muži zaplatiť za všetko, čo si objednajú, podstatne  viac ako ženy za tú istú objednávku.  Príplatok pre mužov je 18 percent.

Ale je to práve len toľko, o koľko zarábajú menej v Austrálii ženy. Mužskí návštevníci proti tomu pravidlu nič nenamietajú a ako majiteľka tvrdí, robia tak celkom ochotne a s úsmevom.

Niektorí z mužov dokonca prejavia veľké rozhorčenie nad takým stavom pre ženy a zahanbene priznajú, že si to dosiaľ ešte sami ani len dostatočne neuvedomili a nadávajú za to na politikov, že to je len ich vina.

O tejto kaviarenskej rarite písala už aj miestna tlač a odporúčala, aby ju ďalšie kaviarne nasledovali a nielen kaviarne, ale aj celý sektor služieb, a že tak z toho môže napokon vzniknúť masový protest austrálskych mužov za práva žien. Lebo tento stav je zahanbujúci a je hrubým a sústavným porušovaním práv žien.

Ja som sa dozvedel o tom od môjho dobrého priateľa, Slováka, keď sme spolu pred nejakým časom telefonovali a on mi o tom nadšene hovoril. Už dlho žije v Melbourne a navštevuje zmienenú kaviarň aj so svojou manželkou.

Som si istý, že podobnú kaviareň na Slovensku nemáme. Čo tak, keby sme nasledovali austrálsky príklad?