Austrálsky politik žiada goebbelsovské „Endlösung“ utečeneckého prúdu moslimov. Naozaj?

17.08.2018 22:48

Podobne ako do Európy, tak aj do Austrálie sa valia utečenecké vlny, a to najmä z Afganistanu, Pakistanu, Jemenu a z ďalších ázijských krajín, Sú to predovšetkým moslimovia.

Senátor Fraser Anning z pravicovej strany KAP (Katter’s Australian Party) počas svojej reči v austrálskom parlamente, ktorý zasadal v utorok, hovoril v súvislosti s moslimskou migráciou do Austrálie o potrebe „Endlösung“ tohto závažného problému. Zdôraznil, že austrálski moslimovia nie sú schopní integrácie do austrálskej spoločnosti a že prinášajú do Austrálie veľké nebezpečenstvo terorizmu.

Okrem toho podotkol, že nechcú pracovať, ale žijú zo sociálnej podpory. Anning vyslovil presvedčenie, že moslimské organizácie a komunity v Austrálii sympatizujú s ISIS a senátor preto žiadal absolútny zákaz príchodu ďalších moslimských migrantov. Doslovne povedal:

„Je samozrejmé, že „Endlösung“ problému migrácie musí byť založené na hlasovaní ľudu.“

Ďalej Anning zdôraznil, že Austrálčania ako národ majú právo na to, aby zotrvávali na stanovisku, že tí, ktorí do Austrálie smú prísť, musia plne akceptovať a rešpektovať prevažne európsko-kresťanské štruktúry austrálskej spoločnosti a musia sa jej povinne úplne prispôsobiť a sa do nej rýchlo integrovať. Pripomenul, že práve moslimovia sú tí, ktorí sú v tomto smere najhorší  a že etnokultúrna rôznorodosť dosiahla v Austrálii už veľmi nebezpečné rozmery.

Senátor Fraser Anning bol po svojom vystúpení v parlamente od viacerých parlamentných kolegov kritizovaný ako antisemit a islamofób. Senátorka Pauline Hanson povedala, že jeho reč pripomínala nacistickú propagandu Goebbelsa.

Kritizoval ho aj premiér Malcolm Turnbull a povedal, že sa plne dištancuje od jeho návrhov.

Je to však veľmi pokrytecká kritika, lebo utečenecká politika súčasnej vlády Austrálie je neúprosne tvrdá a v podstate sa takmer zhoduje s predstavami Anninga. Od neho sa líši však tým, že vláda to nehovorí otvorene a nepoužíva jeho tvrdú rétoriku. Ide však len o to, že Anningova strana radikálnej pravice (je ešte radikálnejšia ako nemecká AfD), ktorá získava čoraz viac prívržencov, začína byť pre Turnbulla nebezpečná v boji o moc v Austrálii.

Už pred piatimi rokmi zaviedla austrálska vláda nekompromisný a absolútny zákaz prijímania utečeneckých člnov a lodí, čo EÚ kritizovala ako nehumánne. Vpriebehu piatich rokov napriek tomu chceli niektoré plavidlá s utečencami pristať v austrálskych prístavoch. Austrálska polícia všetkých zatkla a takto bolo už 3100 utečencov deportovaných na vzdialené ostrovy, kde sú internovaní za úbohych podmienok v táboroch.

Strana senátora Anninga sa plne za neho postavila a jej predseda Bob Katter prehlásil na tlačovej konferencii:

“Ja osobne podporujem na 1 000 percent všetko to, čo kolega Anning povedal a jeho reč bola veľkolepá a absolútne výnimočná. Som presvedčený, že 90 percent Austrálčanov už dávno čakalo na to, aby niekto niečo také povedal v plnej vážnosti a rozhodnosti.“

Anning žurnalistom povedal, že je len nezmyslom a štvaním jeho oportunistov, keď ho za výraz „Endlösung“ chcú stigmatizovať prirovnaním ku Goebbelsovi. Prízvukoval, že si vždy berie slobodu používať slová tak ako to vyhovuje jejho rétorike.