Berlín zmení zákon o ochrane pred infekciami a obmedzí tak výrazne práva občanov

05.11.2020 23:42

Bratislava bude veľmi pravdepodobne tento krok nasledovať. Doterajší infekčný zákon nebol pre Berlín „dostatočne odolný“ pred súdmi.

Neraz sa totiž stalo, že niektoré opatrenia vlády, ktoré vraj urobila len pre koronu, boli po žalobách občanov a rôznych organizácií súdmi zrušené ako nezákonné.

A preto Berlín teraz chce za každú cenu posilniť „diktatúru korony“. V praxi to bude zrealizované tak, že do pôvodného zákona v ústave sa pripojí nový paragraf (§28a).

Do tohto paragrafu sú zahrnuté veľmi konkrétne obmedzenia elementárnych občianskych práv (ktoré môže vláda vyhlásiť kedykoľvek pod zámienkou akejkoľvek infekčnej choroby, a to aj vtedy, keď takým vyhlásením bude v skutočnosti sledovať celkom iné ciele).

Obmedzení, ktoré sú obsiahnuté v novom paragrafe je mnoho. Je to napr. zákaz vychádzania na ulicu, zákaz zhromažďovania sa, obmedzenie slobody cestovania, obmedzenie nedotknuteľnosti bytov a domov, atď.

Renomovaný nemecký právnik Ralf Ludwig kritizuje v alternatívnych médiách v rozsiahlom príspevku prípravu nového infekčného zákona a okrem iného ho označuje ako obrovský škandál a extrémny zásah do ľudských práv.