Bez neho by USA neboli dostali bin Ladena. Kde je ale ich vďaka?

06.05.2021 23:09

Pakistanský lekár Shakil Afridi je už desať rokov vo väzení v Pakistane. Bol to on, kto umožnil 2. mája 2011 CIA zavraždiť bin Ladena, ktorý vtedy žil v Pakistane v blízkosti veľkého posádkového mesta Abbottabad.

Dodnes nie je celkom jasné ako pomohol Afridi Američanom identifikovať bin Ladena. Podľa oficiálnej verzie – ktorú však niekoľkí experti kriminalisti spochybňujú – sa mu to malo  podariť s fingovanou očkovacou kampaňou proti hepatitis B. Tak sa potom mal dostať na DNA viacerých ľudí v regióne, kde bol aj dom bin Ladena a mal ziskať aj jeho DNA. To znie celkom dobre pre naivných a tých je veľa.

A dosiaľ sa tiež nevie, či bin Laden tam nežil pod ochranou pakistanských generálov z posádkového mesta. Ak áno čo je veľmi pravdepodobné - tak hanebne zlyhali.

Afridi bol pôvodne odsúdený na 33 rokov väzenia za velezradu.

V USA bol oslavovaný ako veľký hrdina a Obama svojho času vyhlásil, že USA urobia všetko pre to, aby ho dostali do USA. Ostalo ale len pri slovách. A možno vychádzať z toho, že ani Joe Biden nepodnikne nič pre jeho oslobodenie, hoci pre prezidenta USA by malo byť veľmi jednoduché niečo také dosiahnuť u svojho spojenca Pakistan.

Z nejakého dôvodu ale je pre Obamu a Bidena prospešné, ak je Afridi vo väzení. Mohol by na slobode povedať  azda niečo, čo by bolo pre oboch veľmi nepríjemné a kompromitujúce v súvislosti s bin Ladenom?

Napríklad ako to bolo naozaj umožnené CIA, aby mohli zavražiť bin Ladena a možno aj to, že dodnes sa mu nedostalo kráľovskej odmeny za pomoc Obamovi a Bidenovi a namiesto toho, že musel tráviť roky vo väzení.

Afridi je väznený na utajenom mieste a ako vyhlásil jeho právnik, tak v pondelok začal s hladovkou. Z USA neprišlo k tomu nijaké vyhlásenie a podľa jeho právnika ani nič čo by naznačovalo, že Biely Dom urobí niečo, aby svojho „národného hrdinu“ konečne dostal na slobodu a zasypal ho prejavmi vďaky a samozrejme aj miliónmi.

Ešte dodám, že prvý právnik Afridiho bol zavraždený. Okolnosti jeho vraždy ostali nevyjasnené. Sú ľudia, ktorí sú presvedčení, že prsty v tom mala CIA.