Blamáž pre Pentagon: Irán testuje ukoristené americké samoriadené špionážne lietadlo

25.11.2014 22:01

Teheránu sa podľa všetkého podarilo skopírovať jednu z najmodernejších amerických zbraní, nazývanú „beštia z Kandaharu“.

Je to veľká blamáž pre Pentagon. Blamáž sa začala 4. decembra 2011. V ten deň stratili Američania svoje špionážné samoriadené lietadlo, typu RQ-170 Sentinel. Podľa informácii z Teheránu preniklo lietadlo do vzdušného priestoru Iránu a iránskym špecialistom sa ho podarilo dostať pomocou cyber-techniky pod kontrolu a navigovať ho k pristátiu na utajovanom mieste vo východoiránskej púšti.

Washington sa dlho pokúšal o inú verziu vysvetlenia straty svojho zázračného lietadla. Americká verzia znela tak, že RQ-170 Sentinel malo technickú poruchu a havarovalo v Afganistane a že Irán má z neho len trosky, z ktorých sa nedá nič urobiť.

Fakt je však  ten, že americké výzvedné lietadlo letelo cez Afganistan do Iránu, kde malo zhotoviť fotografické zábery z miesta, kde podľa Američanov vyvíja Irán svoju nukleárnu vojenskú techniku. Pri meste Kašmar, asi 230 kilometrov od hraníc Afganistanu, sa podarilo iránskym inžinerom dostať americké lietadlo pod kontrolu.

Iránska televízia už ukázala dve rovnaké samoriadiace lietadlá, ktoré boli postavené na základe technologických informácií z ukoristeného amerického špionážneho lietadla. Vedenie iránskej armády oznámilo, že boli úspešné testované a čoskoro sa rozbehne produkcia ďalších lietadiel.