Bol ženský orgazmus kedysi v dávnych dobách biologicko-evolučne nevyhnutný na prežitie druhu Homo Sapiens?

14.04.2024 20:58

Orgazmus ženy a dôvod, prečo existuje, sú predmetom výskumu biológov a evolučných expertov už celé desaťročia

 

Veľmi dlho boli vedci presvedčení, že z evolučného hľadiska bol „nedôležitý“.  Preto bol ženský orgazmus  dlho vo výskume zanedbávaný  a z hľadiska evolučných biológov úplne bezvýznamný a nezaujímavý.

Boli jednoznačne presvedčení, že nemá žiadnu zjavnú funkciu pri ľudskom rozmnožovaní. A tvrdili, že je len náhodným produktom vývoja Homo Sapiensa –  a len akousi genetickou „poruchou“.

 

Experti tvrdili, že na to, aby sa ľudia rozmnožovali, úplne postačoval mužský orgazmus, ktorý takmer vždy súvisí s ejakuláciou spermií.

 

Ale bolo to naozaj tak vždy? Ako sa teraz ukazuje, nemuselo to tak byť vždy – v každom prípade nie nevyhnutne.

 

Ženský orgazmus mohol kedysi hrať absolútne kľúčovú úlohu pri evolúcii človeka.

 

Po tom, čo si už niekoľko výskumných tímov evolučných biológov lámalo hlavu nad tým, prečo vôbec existuje ženský vrchol, tak dvaja vedci z USA predložili v štúdii z roku 2016 túto teóriu:

 

Ženský orgazmus mohol kedysi pradávno spustiť ovuláciu – a teda byť dôležitý pre prežitie ľudského druhu.

 

Úvahy dvoch evolučných biológov Michaely Pavlicevovej a Güntera Wagnera rozhodne nie sú náhodné a takpovediac len  z ríše fantázie – bez akéhokoľvek opodstatnenia.

 

Napríklad u králikov a mačiek funguje rozmnožovanie presne podľa tohto vzorca:

 

Počas párenia musia dosiahnuť orgazmus nielen samci, ale aj ich samice.  V opačnom prípade by ich rozmnožovanie nefungovalo! Lebo až počas vyvrcholenia rozkoše z párenia sa u samíc uvoľňujú hormóny oxytocín a prolaktín, ktoré potom následne spúšťajú ovuláciu – a tým umožňujú predovšetkým reprodukciu.

Tento proces experti nazývajú samcom (mužom) indukovanou ovuláciou.

 

Podľa Pavlicevovej a Wagnera sa to evolučne vyvinulo asi pred 75 miliónmi rokov u spoločných predkov primátov a hlodavcov. U samíc, u ktorých prichádza k ovulácii vyvolanej samcom, sa klitoris nachádza bližšie alebo dokonca priamo v ženskom pohlavnom kanáli. To značne zvyšuje pravdepodobnosť orgazmu cez penetráciu.

 

Bola aj u ľudí (u žien) ovulácia spôsobená mužom?

 

Evoluční biológovia majú veľmi oprávnené „podozrenie“, že ženský orgazmus u ľudí by mohol byť „pozostatkom“ samcom indukovanej ovulácie. Lebo až v priebehu pokračujúcej evolúcie sa u primátov konečne vyvinul ovariálny cyklus s mesačne sa opakujúcou ovuláciou, ktorá je nezávislá od vonkajších okolností, ako orgazmus samice pri párení.

 

To znamenalo, že vrchol samice pri sexuálnom akte bol pre reprodukciu zbytočný – nepotrebný. V korelácii s tým sa klitoris tiež stále viac vzďaľoval od sexuálneho kanála, takže orgazmy cez penetráciu sa stali menej bežnými, pretože reprodukčný úspech už od nich nezávisel.

 

Vedci považujú hormóny, ktoré sa uvoľňujú počas ľudského ženského orgazmu, za potvrdenie svojej tézy:

 

Rovnako ako u zvieracích samíc, keď ich ovulácia je indukovaná pri párení samcom, aj tu sa uvoľňuje oxytocín a prolaktín, čo poukazuje na to, že pred dávnym časom mohla aj ovulácia ženy veľmi pravdepodobne byť závislá od jej orgazmu.