Boli starí Egypťania už pred Kolumbom v Amerike?

14.09.2020 22:13

V roku 1997 objavili americkí archeológovia 4500 rokov staré hroby v Egypte. Išlo o hroby robotníkov, ktorí stavali hrobky bohatých Egypťanov. Našlo sa v nich šesť kostier. Analýza jednej z nich ukázala, že dotyčný zomrel na pohlavnú chorobu syfilis. To bolo ale veľmi zvláštne, lebo v "starom svete" bola táto choroba úplne neznáma. Až po Kolumbovi ju začali námorníci prinášať z Ameriky.

Bulharská patologička Irina Balbovana objavila pri svojich analýzach na egyptských múmiách stopy kokaínu a nikotínu. Aj tieto látky existovali len v Amerike. Egyptológovia robili všetko pre to, aby výsledky jej práce spochybnili. Dostala od nich viacero urážlivých listov, lebo jej výsledky boli publikované a vôbec nezapadali do tradičnej šablóny egyptológie.

Je však nesporným faktom, že skôr ako Kolumbus objavil v roku 1492 Ameriku, existovali v Európe minimálne dvadsať rokov predtým námorné mapy, na ktorých bol zobrazený americký kontinent. Kolumbovi totiž takú mapu poslal jeho priateľ, učenec Paolo Tocanelli, ktorý ich odkreslil zo starších predlôh. Analýzy mapy, ktoré boli urobené vzhľadom na určité plochy zemského povrchu pokryté ľadom, preukázali, že mapa znázorňuje stav kontinentu v čase 8900 rokov p.n. l.