Brit Roger Penrose – jeden z najvýznamnejších súčasných vedcov, Nobelova cena za fyziku

17.08.2021 23:26

V tomto mesiaci oslavoval svoje deväťdesiate narodeniny. Narodil sa 8. augusta 1931 v meste Colchester, v rodine medicínskeho genetika Lionela Penrose - Rogerova matka bola lekárka. Brat Oliver bol fyzikom a 10 násobným šachovým majstrom Veľkej Británie. Brat Jonathan bol známym psychológom a sestra Shirley genetičkou.

V rokoch 1939-45 žila rodina v Kanade, kde Lionel Penrose bol v Ontariu riaditeľom psychiatrickej kliniky. Po návrate rodiny do Anglicka začal Roger štúdium  na University College London, kde bol jeho otec profesor genetiky. Neskôr prešiel na University Cambridge, kde študoval matematiku, fyziku a kozmológiu.

Z fyzikálnych prác Penrosa boli vytvorné dve významné teórie – loop-kvantová gravitácia a twistor-teória. Bol spolu s Hawkingom spolutvorcom kozmologickej teórie singularít, ktorá o.i. zahrňovala Big Bang a čierne diery.

V roku 1969 bol objaviteľom tzv. Penrose-procesu, ktorý opisuje, ako možno z čiernych dier, ktoré rotujú, získať energiu.

V roku 1979 vyvinul z Einsteinovej všeobecnej teórie relativity tzv. Penrose-diagram, ktorým možno graficky znázorniť globálnu štruktúru časo-priestorového kontinua, kdekoľvek v kozme.

Penrose je aj vo veku 90 rokov veľmi činorodým vedcom a pracuje na vytvorení teórie kvantovej gravitácie s prihliadnutím na istý stupeň neistôt vo svete kvantových fenoménov. Ide o nový druh fyziky a Roger Penrose ju nazval OR-fyzika.

V roku 2010 interpretoval Penrose spolu s fyzikom Gursadjanom anomálie v tzv. WMAP-údajoch o kozmickom žiarení pozadia ako dôkaz fyzikálnych aktivít, ktoré predchádzali Veľkému tresku.

Penrose sa zaoberal aj s podstatou a vznikom vedomia a bol presvedčený, že vedomia súvisí s fyzikálnymi fenoménmi a vypracoval spolu so Stuartom Hameroffom model, podľa ktorého je vedomie vytvorené na základe istých kvantovo-mechanickych fenoménov.