Británia nariadila s okamžitou platnosťou fracking-stop – z obáv pred zemetrasením

04.11.2019 23:07

Ešte donedávna sa z Británie ozývalo, že vláda chce za každú cenu podstatne znížiť závislosť krajny od importu zemného plynu.

Londýn preto plánoval už o dva roky ťažiť vo Veľkej Británii pomocou spornej techniky fracking zemný plyn. Do výskumu bolo investované už niekoľko desiatok miliónov eur. Napriek tomu v piatok prišlo prekvapujúce rozhodnutie.  Vláda v Londýne oznámila, že riziko vyvolania lokálnych zemetrasení v dôsledku nasadenia  frackingu je veľmi vysoké.

Pri frackingu sa ťaží ropa alebo zemný plyn pomocou vody, v ktorej je špeciálna zmes chemikálii, z vrstiev horniny, kde sa nachádzajú ich ložiská.

Opozičná labouristická strana žiadala už dávnejšie trvalý zákaz fracking-ťažby. Britský konzervatívny premiér Johnson bol od začiatku prívržencom tejto metódy a jej zákaz je pre neho veľkým sklamaním.

Zákaz frackingu vyslovilo v piatok britské Ministerstvo hospodárstva a energetiky. Ministerka Andrea Leadsom sa pritom odvolala na Britskú národnú agentúru pre zemný plyn a ropu, ktorá ministerke odovzdala zdôvodňovaciu správu, v ktorej sa hovorí rizikách pre miestne obyvateľstvo v prípade nasadenia frackingu.

Rozhodnutie proti frackingu bolo urýchlené aj lokálnym zemetrasením v auguste, na pozemku koncernu Cuadrilla na severe Anglicka, ku ktorému došlo počas testov frackingu. Pritom bolo poškodených niekoľko domov v okruhu dvoch kilometrov.