Brusel dostane o 21 miliárd eur viac ako bolo dohodnuté. Lebo Ukrajina to potrebuje. Nič v EÚ nerastie tak veľmi ako jej výdavky

05.04.2024 22:25

Keďže súčasný rozpočet EÚ nestačí, tak členské štáty musia svojich občanov ešte viac vyžmýkať. Napríklad Rakúsko musí doplatiť do nenásytného pažertáka EÚ ešte 630 miliónov eur.

 

Súčasný rozpočet, ktorý bol plánovaný do roku 2027 EÚ-Komisii nestačí. A teraz došlo k dohode o zvýšení rozpočtu. Celkovo sa rozpočet navýši o 21 miliárd eur. Rakúsky kancelár toto zvýšenie zdôvodnil

a dokonca cynicky hovorí o „úspore“.

 

To je odpoveď na parlamentnú otázku FPÖ od kancelára Karla Nehammera (ÖVP). Nehammer v odpovedi obhajuje dodatočné miliardy pre Brusel, pretože to vraj mohlo byť oveľa horšie.

 

Nehammer dodatočné rakúske daňové peniaze pre Brusel obhajuje aj tým, že sa zvýšili aj prostriedky na „zníženie migračného tlaku“.

 

Ale sú to dodatočné náklady pre Ukrajinu, ktoré sú v konečnom dôsledku hlavný dôvod, prečo rozpočet EÚ nestačí, musel priznať rakúsky kancelár.

 

 

Nová dohoda medzi štátmi EÚ zahŕňa miliardy vo forme grantov pre Kyjev a miliardové pôžičky. Je samozrejme  otázne, či túto sumu úveru dokáže Ukrajina niekedy splatiť.

 

Nehammer v odpovedi na otázku podporuje aj začatie prístupových rokovaní s Ukrajinou do EÚ ako „dôležitý geopolitický signál“. To by však „ešte neznamenalo, že „pristúpenie“ sa uskutoční. Vyslovuje sa proti skrátenému konaniu.

 

FPÖ ostro kritizovala kancelára. Pretože v gestorskom výbore vyhlásil, že Rakúsko „už zaplatilo Ukrajine dosť“. V Bruseli to však podľa opozičnej strany, ktorá sa vyslovila proti zvýšeniu rozpočtu, opäť „prepadlo“ a Nehammer sa nepresadil. Otázne však je, či sa vôbec chcel presadiť!

 

Christian Ebner, top kandidát strany ÖXIT (protieurópska strana, ktorá žiada vystúpenie Rakúska z EÚ) hovorí:

 

„Čierno-zelená rakúska vláda teraz hádže do krku EÚ ďalších 630 miliónov z našich ťažko zarobených peňazí z daní len preto, že si Brusel nevystačí s už aj tak nadmerne štedrým rozpočtom. EÚ nie je len finančne bezodná jama. Každý, kto si myslí, že to stačí, by mal teraz počas nasledujúcich týždňov vyhlásiť podporu našej aliancii ÖXIT EU EXIT FOR RAKÚSKO, aby sme mohli kandidovať vo voľbách do EÚ.“