Buďte vždy optimisti – tí žijú dlhšie a zdravo; medzičasom to potvrdila aj veda

06.10.2021 23:21

Sú ľudia, ktorí sú rodení optimisti, a tí myslia pozitívne, vedia sa tešiť aj z maličkostí a k šťastiu preto nepotrebujú veľa materiálneho. Tento druh ľudí je ale veľmi zriedkavý – veľká väčšina ľudí sú pesimisti, prípadne ľudia, ktorí sú neustále nespokojní a takmer  trvale im niečo chýba, preto neustále niečo kupujú, zháňajú a konzumujú, ale spokojnosť aj tak nenájdu.

To všetko škodí zdraviu a skracuje život. 

Kto v živote nenájde svoj „stred“, ten je v neustálej „nerovnováhe“ – chýba mu psychická stabilita a vnútorná vyrovnanosť.

Optimizmu sa možno však aj naučiť. To však vie len málokto. Kto sa chce stať optimistom, tak ten v tom prípade musí kompletne zmeniť paradigmu svojho života a či inak vyjadrené – treba zmeniť svoje vnútro a základný „vzorec“ svojho myslenia a svojho pohľadu na život.

V mojom už pomerne dlhom živote – žitom v optimálnom zdraví, aké želám každému dobrému človeku -  sa mi podarilo v tomto smere ovplyvniť aj niekoľko ľudí, ktorí boli pesimisti. Niečo také je potom ako znovuzrodenie sa samého seba v „inej podobe“ v sebe samom, a to nielen na úžitok pre seba, ale aj pre iných. Taký človek sa doslova nanovo objaví, a potom odrazu vôbec nechápe, prečo tak nežil a nevnímal život v sebe a okolo seba optimisticky.

Kto sa pozerá pozitívne na svoj život a teší sa z maličkostí,  ten zaručene kladie veľký dôraz aj na zdravý spôsob života, a to v každom ohľade. 

Poznám viacerých veľkých optimistov a ani jeden z nich nefajčí, nepije alkohol a stravuje sa zdravo a výživne. A väčšina z nich aj pravidelne športuje.

A kto je optimista – a toto je veľmi dôležité – toho zdravie upevňujú a podporujú aj psychické faktory ako:

Harmónia v duši, nesebeckosť, radosť z rozdávania sa a obdarúvania, obľúbenosť ľuďmi, radosť a potešenie z kreativity a neexistencia ani len najmenšej závisti v srdci!

Profesorka Lewina Lee z Boston University:

“Veda v priebehu rokov objavila veľa medicínskych riziko faktorov, ktoré spôsobujú choroby a skorú smrť. 

Oveľa menej ale vieme o pozitívnych psychických a psychosociálnych faktoroch, ktoré podporujú zdravie a život predlžujú.“

Z môjho pohľadu a na základe mojich skúseností je to jednoznačne optimizmus, ktorý je  mimoriadne významný pre život a  jeho vysokú kvalitu. A v neposlednom rade má silný a trvalý optimizmus veľmi pozitívny vplyv aj na imunitný systém.

Dlhodobá štúdia Boston University, ktorá trvala viac rokov toto výrazne potvrdzuje!

Vedci využili údaje z dvoch dlhodobých projektov, ktorých sa zúčastnilo viac ako 70 000 žien a mužov. Ženy boli, keď sa projekty začali 58 až 86 ročné a muži 41 až 90 roční. Vedci zisťovali u každej osoby, či je pesimistická alebo optimistická. Okrem toho každá osoba dala informácie aj o zdravotnom stave a o svojom spôsobe života. U žien sa konalo vyhodnotenie po 10.rokoch, u mužov po 20.rokoch.

Čím silnejší bol optimizmus u niekoho, tým vyššia bola priemerná dĺžka života, a to pre obe pohlavia. 

Pre skupinu s najvyššími hodnotami optimizmu vyplynul 12 až 18 percent dlhší život ako pre tých, ktorí mali najnižšie hodnoty optimizmu.

Z osôb , ktoré mali vysoké hodnoty optimizmu nefajčila ani jediná, naproti tomu pesimistické osoby, takmer všetky fajčili.