Budúci týždeň si volia Katalánci nový regionálny parlament

16.12.2017 23:12

 

Prívrženci nezávislosti a jej odporcovia bojujú s veľkým pátosom a veľmi emocionálne o voličov. Pritom ale všetci veľmi dobre vedia, že akokoľvek dopadnú voľby, ktoré nariadil Madrid, tak veľký konflikt Kataláncov, ktorý rozdeľuje a aj extrémne štiepi španielsku spoločnosť, v žiadnom prípade nebude odstránený výsledkom týchto volieb.

Jeho vyriešenie je v nedohľadne.

21. december – deň katalánskych volieb (nie práve šťastná voľba dňa volieb, ako mi povedal jeden priateľ Katalánec, lebo vianočná nálada v jeho krajine nie je pokojná a radostná, ale nervózna a napätá) prinesie len istú formu politického rozhodnutia, ale nič viac.

Ines Arrimanda, verná a devótna pomocníčka Madridu, dúfa a verí, že jej strana  Ciudadanos bude najsilnejšou stranou v tábore prošpanielskych strán a je presvedčaná, že tento tábor vyhrá voľby a ukončí cestu Katalánska za samostatnosťou.

Carles Puigdemont, ktorého Madrid odvolal z funkcie regionálneho prezidenta a je v exile v Bruseli, vysiela odtiaľ opakovane cez videokonferenciu posolstvo svojim  prívržencom v Katalánsku, aby hlasovali za slobodnú Katalánsku republiku.

Experti očakávajú tesný výsledok volieb.