Byť kresťanom v Pakistane je životunebezpečné. Trest smrti pre katolíčku Asiu Bibi

22.05.2018 22:16

Situácia pre 2,5 miliónov kresťanov v Pakistane je katastrofálna. Sú neustále v ohrození života a vystavení veľkým represáliám. Nie islam je dnes prenasledovnou relígiou, ale jednoznačne kresťanstvo. V Egypte sú masakrovaní Kopti, v Turecku sa nesmú sláviť Vianoce na nemeckom gymnáziu a nesmú sa stavať žiadne kresťanské kostoly. V Saudskej Arábii a v Emirátoch sú kresťania extrémne diskriminovani, a to isté platí pre početné africké štáty, kde vládne islam.

Ale najhoršie na tom sú pakistanskí kresťania. Tam sú kresťania prenasledovaní a terorizovaní doslova neľudsky beštiálne. A neraz aj vraždení ako divoká zver.

Už takmer osem rokov čaká vo väzení na smrť pakistanská kresťanka Bibi Asis. Jej odsúdenie možno porovnať s odsudzovaním žien na smrť za bosoráctvo v stredovekej Európe. Do väzenia ju zatvorili v roku 2010.

Bibi udali dve moslimské robotníčky, s ktorými pracovala na farme neďaleko miliónového mesta Lahore. Na odsúdenie Asie Bibi stačilo tvrdenie žien, že urazila proroka Mohameda, lebo vraj tvrdila, že Ježiš je dôležitejší a Bohu bližší ako Mohamed. Aj keď pred sudcom Bibi poprela ich tvrdenie a povedala, že niečo také nepovedala, bola odsúdená na smrť.

Jej muž a dve dcéry žijú v Lahore v neustálom strachu o život – dostávajú početné vyhrážky. Moslimovia sa im vyhrážajú smrťou. Bibi nebola dosiaľ popravená len preto, že viaceré organizácie v cudzine i politici sa zasadzujú za jej oslobodenie. Jej muž povedel, že momentálne je chorá, ale že jej viera na Ježiša pretrváva a ak ju popravia, tak zomrie ako mučeníčka svojej katolíckej viery.

Už pred niekoľkým rokmi sa zasadzoval za jej prepustenie jeden známy pakistanský komunálny politik, moslim. Zastrelil ho za to jeho vlastný osobný strážca, fanatický moslim. Pre Asiu Bibi a jej rodinu je poslednou nádejou moslimský právnik Saif Ul-Mulook, ktorý je zároveň expertom pre ľudské práva. Obhajuje je zo súcitu a z presvedčenia. Dosiahol odsunutie popravy a dostal prípad pred Najvyšší ústavný súd Pakistanu. Povedal, že celý Pakistan sa ho pokúša presvedčiť, aby to nerobil a že ho nikto nepodporuje a že sa ho všetci, i priatelia, zhrozene pýtajú, prečo tak riskuje svoj život i život svojej rodiny.

Je ale presvedčený, že ani len islamské právo nedovoľuje niekoho pri takých mizerných dôkazoch, ktoré žiadnymi nie sú, odsúdiť na smrť. Medzičasom zistil, že robotníčky, ktoré Asiu udali, to urobili len z hnevu a pomsty preto, lebo Asia odmietla na ich prehováranie prestúpiť na islam.

Kresťania v Pakistane sú na teror proti nim zvyknutí, je ich každodenným „obdarovaním“ od moslimov. Sú extrémne ohrození islamským zákonom, podľa ktorého má byť odsúdený na smrť každy, kto sa dopustí urážky proroka Mohameda. A to je veľmi ľahké použiť proti kresťanom. Stačia dvaja svedkovia, ktorí si to vymyslia a niekoho udajú.

Všetci radikálni učitelia islamu a ich prívrženci v Pakistane otvorene hlásajú: „Kto sa za Bibi zasadí, je nepriateľ proroka a musí zomrieť. Známy pakistanský konzervatívny islamský učenec Khadim Rizvi všade hlása, že kresťanka Bibi musí byť bezpodmienečne verejne obesená, lebo urazila Mohameda. Ak Ústavný súd predsa len zruší rozsudok smrti, tak Rizvi už teraz hrozí, že on a ďalší vplyvní islamskí učenci sa postarajú o obrovské masové demonštrácie. Hovorí, že  každý, kto sa za ňu postaví, je ich smrteľný nepriateľ.

V Pakistane žijú desiatky miliónov fanatických, na všetko odhodlaných moslimov, ktorí nenávidia kresťanov doslova na smrť a vraždia a prenasledujú ich pri každej príležitosti. Aj z tejto sorty pakistanských moslimov sa dostali mnohí ako utečenci do EÚ, väčšina do Nemecka.

Len pod ochranou policajtov sa môžu katolícki kresťania odvážiť pochodovať ulicami Lahore a oslavovať svoje sviatky. Aj každá návšteva omše je pre kresťanov v Pakistane riskantná – najmä počas kresťanských sviatkov.

Ich oslavovanie mimoriadne provokuje islamských fundamentalistov v Pakistane. A pri takých príležitostiach boli na kresťanské kostoly v Pakistane urobené už viaceré teroristické prepady a zabité stovky kresťanov.

„Ale pakistanskí kresťania sa nedajú zastrašiť a chodia vo veľkom počte do našich kostolov.“

Povedal to kňaz Francis Gulzar.

V kostoloch sa aj modlia za život neohrozenej kresťanky Asie Bibi a veria, že ústavní sudcovia rozsudok smrti zrušia, hoci aj oni dostávajú výhražné listy, aby tak neurobili.

Sú však aj niekoľkí odvážni pakistanskí žurnalisti, ktorí sa nebojácne postavili proti radikálnym moslimom. Napríklad aj populárna blogerka Aiša Satari napísala, že ak Bibi popravia, tak to bude pre celý Pakistan obrovská hanba, a to o to väčšia, že patrí k minorite, ktorá to v Pakistane má mimoriadne ťažké.

„Nepochybujem o tom, že Asii Bibi sa napokon dostane spravodlivosti. Dôverujem nezávislej justícii mojej krajiny, že sa nenechá ovplyvniť fanatikmi.“

To vyslovil 13. mája na 101. Nemeckom Dni Katolíkov v nemeckom Münsteri Jauhar Saleem, veľvyslanec Pakistanu v Nemecku.

Faktom ale ostava, že úboha žena zotrváva ešte stále vo väzení a tŕpne a trpí v každodennej neistote, či už nasledujúceho dňa nebude popravená. Najvyšší súd Pakistanu len zbabelo odsúva vyrieknutie svojho rozsudku na odvolanie jej právnika. A nikto nevie povedať, ako dlho bude ešte čakať. Rok, dva a či desať rokov?

Toto je neľudské psychické mučenie nevinnej kresťanky podľa islamského práva.