CDU-WerteUnion: H.-G. Maaßen má veľkú dôveru občanov i členskej základne CDU

07.05.2019 22:17

Merkel s takou „pomstou“ určite nepočítala: Maaßen extrémne polarizuje CDU – a čím ďalej tým viac. A kancelárka je proti tomu bezmocná. Pravicovo-konzervatívna WerteUnion a jej predseda Alexander Mitsch, ako súčasť CDU, tvrdia, že exšéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy  Hans-Georg Maaßen má veľkú dôveru obyvateľstva a i veľkej časti CDU.

Mitsch: „Je veľmi veľa ľudí v Nemecku, ktorí sú presvedčení, že to, čo Maaßen tvrdí, je absolútna pravda.“

Maaßen práve robí volebnú kampaň pre pravicovo-konzervatívne krídlo CDU a má naplanované prednášky postupne vo viacerých mestách. Jej začiatok absolvoval v piatok v Coburgu, kam ho pozvala miestna organizácia Junge Union CDU – mladí kresťanskí demokrati, ktorí nie sú spokojní s politikou Merkel.

Ako je známe, Merkel v novembri 2018  Maaßena odvolala (vyhodila) z jeho funkcie, lebo jej protirečil a obvinil ju z klamstva v súvislosti s migrantami a s jej utečeneckou politikou. Kritizovať kancelárku, a to ešte tak priamo, ako to urobil on, je veľmi riskantné a nebezpečné.

Mitsch zdôraznil, že Maaßen má veľké zásluhy na tom, že bezpečnosť v Nemecku je aspoň obstojná a že veľa Nemcov ľutuje, že bol zo svojej pozície odstránený. Bez jeho pôsobenia v pozícii, ktorú mal, by to bolo v Nemecku s bezpečnosťou ešte oveľa horšie.

V Coburgu pripomenul Maaßen (ktorý je členom CDU), že skutočná  demokracia musí zniesť najrôznejšie názory (to bolo mierené na Merkel).

Vo svojej reči Maaßen kritizoval vnútornú bezpečnosť a tým aj kancelárku. Pripomenunl, že v roku 2012, keď sa stal šéfom Spolkového úradu pre ochranu ústavy, bolo v Nemecku 3800 salafistov, keď musel úrad opustiť, tak ich bolo už 11 000. Uviedol aj to, že podobne narastal aj počet potenciálnych islamistických teroristov.

Povedal: „To bolo všetko len preto, že do Nemecka prúdili nekontrolovane cez hranice azylanti. Toto musí prestať. Mám obavy o Nemecko. A viem, že podobne sa cíti mnoho ľudí.“