Chcú zas Salviniho: Dvojnásobok migrantov ako pred rokom. Tlak AfD mení utečeneckú politiku

07.11.2019 21:46

Čoraz viac Talianov volá po Salvinim – chcú ho mať opäť vo vláde. Odkedy je pri moci nová talianska vláda, tak do Talianska znova prichádza z Afriky viac migrantov, ako keď bol ministrom Matteo Salvini. V októbri 2019 to bolo dvakrát toľko ako pred rokom. Tendecia je stúpajúca.

V utečeneckej politike nemeckej kancelárky sa v priebehu posledných mesiacov už niečo zmenilo a aj naďalej sa bude meniť. Už to ani zďaleka nie je milá pozývajúca a vítajúcia kultúra „mamičky“ Merkel (do dejín vošla ako katastrofálna Willkommenskultur).

Z nariadenia Nemeckého úradu pre ochranu ústavy a po dohode s Rímom, sú v Taliansku viacerí príslušníci Nemeckých bezpečnostných zložiek a kontrolujú migrantov, ktorí chcú žiadať o azyl v  Nemecku. Ide o tých, ktorí boli vytiahnutí z mora pred talianským pobrežím i pred pobrežím Malty, prípadne takí, ktorí  sa tam dostali na člnoch.

Ak u niekoho z nich nie je možné zistiť identitu, tak mu je hneď na mieste odmietnutá možnosť podať azyl do Nemecka. To isté platí, ak vznikne podozrenie, že dotyčný môže byť islamista a či islamský extrémista.

Už toto je veľká zmena merkelovskej naivnej utečeneckej politiky, keď v roku 2015 mohol prísť do EÚ bez kontroly a bez dokumentov každý, kto sa vydával za utečenca.

Za túto zmenu platí veľká vďaka ale len AfD a neskôr sa k nej v tomto smere pridalo aj konzervatívne krídlo CDU, na čele s WerteUnion a s Hansom Georgom Maassenom.