Čína buduje v Nicarague obrovský kanál - Washingtonu sa to nepáči

27.12.2014 01:54

V Nicarague sa začali práce na stavbe kanála, ktorý bude spájať oceány - Pacifik a Atlantik a bude veľkou konkurenciou k Panamskému prieplavu. Ten ovládali a na ňom zarábali USA celé storočie. Až v roku 1999  ho oficálne prevzala Panama, ale Washington ho neoficiálne stále naďalej kontroluje a má z neho aj finančný úžitok. Američania sú veľmi nahnevaní, že ľavicový nicaragujský prezident, David Ortega, zadal tento projekt Pekingu, čím napomohol ďalšiemu rastu vplyvu Číny v latinskej Amerike.

Projekt má byť hotový v roku 2019 a má stáť 50 miliard dolárov. 

Nicaragua bude po otvorení kanálu zarábať niekoľko miliard dolárov ročne. Čína si od neho sľubuje strategickú nezávislosť a v tomto prípade jej ide predovšetkým o prepravu nafty z Venezueli, s ktorou má dohodnuté dlhodobé dodávky. 

Rozmery kanála sú enormné - dĺžka 278 kilometrov, šírka medzi 230 a 520 metrov. Za čínskou investorskou skupinou stojí, samozrejme, pekingská vláda, čo projektu dodáva brizanciu. Čínsky vplyv v latinskej Amerike sa ešte viac zvýši - Peking sa v posledných rokoch stáva čoraz dôležitejším partnerom pre krajiny latinskej Ameriky a vytláča z tejto pozície USA, na čom má nemalú zásluhu už zosnulý prezident Hugo Chavez, ktorý bol neúprosným odporcom Washingtonu. Čína je aktívna aj v Paraguaji, kde si zakúpila veľké poľnohospodárske plochy.