Číňan, ktorý pred rokmi skopíroval Mercedes, sa stal najväčším akcionárom Daimlera. Radšej Čína ako islam

24.02.2018 23:27

Li Šu Fu odmalička obdivoval automobil Mercedes. Veľmi skoro sa stal úspešným podnikateľom a začiatkom 90- tych rokov minulého storočia, ešte predtým ako založil Autokoncern Geely, si kúpil svoj prvý Mercedes, okrem iného najmä preto, aby podrobne študoval jeho dizajn, ktorý perfektne vypracovali švábski autokonštruktéri v Stuttgarte.

Prvý model vlastného Mercedesu, ktorý Li Šu Fu dodal na trh v roku 1998 dostal honosné meno „Vznešený pocit“, ale v žiadnom prípade nebol vznešenou kópiu kvalitného nemeckého Mercedesu. Opak bol pravdou – bola to veľmi nevydarená kópia.

Išlo zároveň o nedovolné a zjavné kopírovnie, a to v Číne spôsobilo, že ho začali nazývať poblázneným konštruktérom aut a zároveň ho koncern Daimler za to zažaloval na súde za porušenie vlastníckych práv.

Prešlo niekoľko rokov a z podnikateľa, ktorého spočiatku málokto bral vážne,  sa teraz stal najväčší akcionár koncernu Daimler, ktorý ho voľakedy ťahal pred súd. Jeho stratégia sa v Číne už dávno zamerala na vývoj aut s elektrickým pohonom. Bolo to veľmi predvídavé a výborné rozhodnutie, lebo už dnes je čínsky automobilový trh najväčším trhom pre elektrické autá a Geely je už teraz ich najväčším predajcom v Číne.

A budúcnosť je ešte ružovjšia. Čína je krajina, ktorá je extrémne zaťažená smogom vo veľkých mestách, ktorý spôsobujú klasické autá svojimi výfukovými plynmi. Preto sú elektrické autá veľmi žiadané a dopyt po nich bude len narastať.

Geely disponuje v krajine siedmimi veľkými lokalitami, kde je možná kompletná produkcia aut. Okrem toho je aj výrobcom motocyklov.

V poslednej dobe sa aj Daimler koncentruje na produkciu elektrických automobilov a investuje 10 milard eur do ich vývoja. Preto čínsky investor menom Geely, ktorý vstúpil pred niekoľkými dňami do Daimlera, je veľmi vítaný, lebo sleduje tú istú stratégiu ako Autokoncern zo Stuttgartu.

Pred niekoľkými desaťročiami sa v Nemecku nikomu ani len nesnívalo, že raz bude extrémne závislé od čínskeho trhu a úplne nemysliteľná bola predstava, že Číňania raz budú v rastúcej miere spolumajiteľmi nemeckej ekonomiky a že tak budú Nemecko postupne viac a viac „obsadzovať“.

V každom prípade to bude pre Nemecko i pre Európu lepšie, ak ho dostanú pod kontrolu Číňania, než by ho mal dostať islam.