Hra s ohňom: Kyjev ponukol NATO možnosť využívania vzdušného priestoru nad Krymom

17.02.2021 22:20

Minulý týždeň bola ukrajinská vládna delegácia v Bruseli, kde mala rozhovory s vedúcimi predstaviteľmi NATO. Kto si myslel, že po páde Porošenka bude nová ukrajinská vláda usilovať o zlepšenie vzťahov s Moskvou, čo sa spočiatku aj tak javilo, musí byť teraz sklamaný.

To, čo vyhlásili po ukončení rozhovorov na tlačovej konferencii predstavitelia NATO a ukrajinský minister obrany, to musí Moskva pokladať za nebezpečnú provokáciu. A ak budú slovám nasledovať aj činy, tak to pre Kremeľ bude už otvorená vojenská hrozba.

Generálny tajomník NATO na tlačovej konferencii povedal, že na Čiernom mori bude zosilnená prezencia NATO a že dvere NATO sú pre Ukrajinu naplno otvorené.

Jens Stoltenberg prízvukoval, že to je len nevyhnutná reakcia na „agresívne aktivity“ Ruska.

V Bruseli sa konala v ten deň ešte jedna ďalšia tlačová konferencia, kde ukrajinský minister dopravy ponukol NATO, že jeho lietadlá môžu kedykoľvek využívať vzdušný priestor patriaci Krymu.

O.i. minister povedal:

„Navrhujeme, aby NATO využívalo tento priestor pre svoje účely, ako napr. pre prepravu vojakov, zbraní a iného vojenského materiálu, ako aj pre cvičné lety. A dúfame, že NATO nás bude podporovať aj pri kontrole a strážení vzdušného priestoru pozdĺž ruských hraníc.“

V tomto prípade je celkom jedno, či niekto považuje Krym za Ukrajinu alebo za Rusko, realita je taká, že ak by NATO vyslalo svoje lietadlá bez povolenia Moskvy nad Krym, tak hrozí vojna a veľmi pravdepodobne dokonca aj tretia svetová vojna s katastrofálnymi následkami pre celé ľudstvo.