Čo sa to deje – mení Washington svoju pozíciu? Vynervoval ho už Netanjahu? Krátko po telefonáte s Teheránom oznámil Biely Dom, že nepodporí útok Izraela proti Iránu

16.04.2024 16:00

Teherán je v úzkom kontakte s Washingtonom, ktorý Irán ubezpečil, že si neželá žiadnu eskaláciu na Blízkom východe. Izrael sa zároveň aktívne pripravuje – zatiaľ na rétorickej úrovni – na skorú reakciu proti Islamskej republiku.

 

Minister zahraničných vecí Iránu ubezpečil svojho tureckého kolegu,  že krajina neplánuje ďalšiu operáciu proti Izraelu, pokiaľ Irzael nespustí novú agresiu. Izrael ale pripravuje agresívnu reakciu, no zatiaľ sa nerozhodol akú, uvádza CNN, ktorá sa odvoláva na svoje zdroje.

 

Izraelské vedenie považuje útok Iránu za „vyhlásenie vojny“, povedal prezident Jicchak Herzog a minister obrany krajiny Yoav Galant vidí situáciu ako príležitosť na vytvorenie strategickej aliancie proti islamskej republike. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí označilo Irán za „najväčšiu hrozbu“ a vyzvalo na „bolestivé sankcie“ proti nemu.

 

Teherán zároveň ale hovorí o začiatku novej éry a konci času „strategickej trpezlivosti“ voči izraelským agresívnym činom. A duchovný vodca krajiny, Alí Chameneí, podľa New York Times vyslal do sveta signál o aktívnom zadržiavaní agresie Izraela.

 

Washington oznámil, že verí, že výmena úderov medzi Teheránom a Izraelom  nepovedie k rozsiahlej vojne na Blízkom východe,

povedal to John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Rade národnej bezpečnosti USA. Dodal, že americká strana si neželá eskaláciu v regióne vrátane vojny s Iránom.

 

Strany zostávajú rozdelené v otázke hodnotenia útoku a jeho úspechu. Irán tvrdí, že vystrelil sedem hypersonických rakiet, z ktorých žiadna nebola zachytená.

 

Izrael na druhej strane uvádza, že zachytil takmer všetky z viac ako 300 projektilov, zatiaľ čo USA označujú iránsku akciu za „veľmi neúspešnú“.

 

Podľa teheránskeho ministerstva zahraničných vecí Irán informoval susedné krajiny o hroziacom útoku 72 hodín vopred. Agentúra Reuters uvádza, že v každom prípade bolo informované Turecko, prostredníctvom ktorého je Teherán v kontakte s Washingtonom.

 

Turecko tvrdí, že ho CIA požiadala o sprostredkovateľa medzi Izraelom a Iránom.

 

Iránske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Teherán kontaktoval Washington, aby vysvetlil „obmedzenú“ povahu reakcie na izraelský útok na jeho veľvyslanectvo v Sýrii, ktorý neovplyvnil civilné ciele. Okrem Turecka poskytujú sprostredkovateľské služby aj Švajčiarsko a Čína.

 

Irán ubezpečil Spojené štáty, že nemá v úmysle útočiť na ich občanov alebo základne, povedal Amir Abdollahian, minister zahraničných vecí Islamskej republiky.

Ale veliteľ iránskej armády generálmajor Abdulrahim Mousavi zároveň varoval, že Teherán tieto dohody zruší, ak Washington bude aktívne stáť na strane židovského štátu.

 

Biely Dom zdôraznil, že USA urobia všetko pre ochranu svojich jednotiek a zariadení na Blízkom východe.

Washington však zároveň ubezpečil Teherán, že sa nezúčastní izraelskej reakcie, ak by k nej došlo.

 

Iránsky minister zahraničných vecí Amir Abdollahian samozrejme diskutoval o situácii aj so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom, pričom obaja ministri poukázali na riziko provokácií, uviedlo Ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

Obaja diplomati zdôraznili, že niečo podobné by sa už nemalo opakovať. Iránsky minister informoval Moskvu aj o charaktere operácie Teheránu.