Demokracia mizne ako sneh na jar: Primátor Berlína zakázal demonštráciu proti korona-opatreniam

27.08.2020 23:27

Primátor Berlína Michael Müller (SPD) zakázal veľkú masovú demonštráciu odporcov korona-opatrení v sobotu. V  Nemecku to rozpútalo obrovskú vlnu vášní a politických súbojov. A to o to viac, že len v stredu kancelárka vyhlásila sprísnenie a rozšírenie korona-opatrení.

FDP a AFD, ale aj niektorí CDU politici veľmi ostro kritizujú Müllera i kancelárku. Ľavica, SPD a Zelení sa vyjadrujú k nim pozitívne.

Sebastian Czaja, šéf FDP frakcie  v berlínskom Senáte hovorí o škandále a o rozdelení spoločnosti. Pretože Senát na jednej strane bez všetkého dovoľuje demonštrácie typu Black Lives Matter, ale na druhej strane zakáže demonštráciu proti korona-opatreniam, a to len preto, lebo tá nie je kompatibilná s jeho politickou agendou.

Podobne sa vyjadril  Marcel Luthe FDP poslanec v Senáte. Vyhlásil, že je hanbou, že v minulosti boli povolené demonštrácie, ktoré mali byť jednoznačne zakázané, ako napr. antisemitická demonštrácia bloku Al-Quds, ktorá skončila páchaním ťažkých trestných činov v Berlíne.

Organizátori sobotňajšej demonštrácii už ohlásili, že hneď vo štvrtok popoludní zaslali na Správny súd Berlín oficálnu žiadosť o zrušenie rozhodnutia Senátu a o povolenie demonštrácie. Okrem toho ohlásilo viac ako 1000 občanov Berlína, že usporiadajú v sobotu na rôznych miestach  v Berlíne náhradné demonštrácie proti korona-opatreniam.

V každom prípade to bude v Berlíne „brutálny“ a pravdepodobne aj krvavý víkend, lebo tisícky demonštrantov prídu, aj keď Správny súd demonštráciu nepovolí. Potom to už bude závisieť len od reakcie polície, či potečie krv alebo nie.