Demokrati riskujú veľmi, že sa ocitnú v Trumpovej pasci

27.09.2019 22:47

Čítanie publikovaných protokolov z telefonátu prezidentov USA a Ukrajiny je zábavné i napínavé. Zábavné preto, lebo z neho vyplyva, že sa rozprávali dvaja muži, ktorí majú v mnohom podobné charaktery. Dvaja, ktorí si dobre rozumejú a dvaja, ktorí sú skalopevne presvedčení o tom, že sú to najlepšie, čo sa ich krajinám mohlo stať, keď stoja na ich čele. A tiež dvaja, ktorí si navzájom prejavili vzájomný obdiv a rešpekt, pričom Ukrajinec viackrát zdôraznil, že sa veľa naučil od Američana a že to chce robiť aj naďalej. 

Obaja zdôrazňujú, ako veľmi im záleži na dobrej spolupráci. Slabší muž v rozhovore oznámil ochotu čoskoro zakúpiť  v USA väčšie množstvo protitankových zbraní, čo sa silnejšiemu mužovi samozrejme páči.

Trump potom naznačil, že tam je ešte niečo, čo by prezident Ukrajiny mohol pre Biely Dom urobiť. Pozrieť sa na to, ako sa vyvíja vyšetrovanie podozrenia z korupcie oboch Bidenovcov a pohovoriť si vec  aj s Ministerstvom justície USA a právnikom Rudym Giulianim. Slabší muž to prisľúbil. Okrem toho je známe už dávnejšie, že ukrajinský prezident chce urobiť všetko pre to, aby vyčistil obrovský korupčný chliev vo svojej krajine. A do neho prispeli svojím podielom aj Bidenovci. Takže Zelenský nesľuboval  nič, do čoho by ho Trump potreboval nútiť.

Nikde v celom rozhovore sa nedá objaviť „do ut des“ (dám, keď mi dáš), čo  by Demokrati tak veľmi potrebovali, aby mohli Trumpa úspešne a účinne obviniť. A v prepise rozhovoru tiež nemožno nájsť žiadne indície, že by v ňom zohrala nejakú rolu v tom čase ešte zadržiavaná americká vojenská pomoc Ukrajine vo výške  390 miliónov dolárov. A celkom chýba nejaký poukaz na to, že Trump nariadil zadržanie tejto pomoci len týždeň pred júlovým telefonátom, a to iba preto, aby Zelenského mohol vydierať, ako sa domnievajú Demokrati v Kongrese.

Trump povedal už v utorok s ironickým úsmevom a ešte pred publikovaním telefonátu, že neexistuje žiadne „do ut des“. Tým de facto definoval vysokú právnu prekážku, ktorú Demokrati musia zdolať, aby vôbec  mohli byť zahájené vyšetrovania potrebné pre zavedenie impeachmentu. Prezident USA teda jednoznačne v telefonáte nepožadoval od Zelenského vôbec nič za to, že Ukrajine uvoľní zadržiavanú finančnú pomoc. Táto sa začala realizovať od dňa 12. septembra a nebola podmienená tým,  že Ukrajina musí rozbehnuť vyšetrovanie proti Bidenovcom. Ako už bolo povedané, to chcel Zelenský urobiť tak či tak už dávno pred telefonátom s Trumpom.

Preto ak Demokrati chcú niečo proti Trumpovi zmôcť, tak musia jednoznačne dokázať, že všetko bolo inakšie. A to bude nepredstaviteľne ťažké, ak nie celkom nemožné.

V každom prípade svetovú politickú scénu čakajú v tomto smere napínavé dni a skvelé divadlo, a to už len preto, že Trump je mimoriadne dobrý a rafinovaný herec na politickom javisku.