Diamant, taký veľký ako Zem - a je 17 svetelných rokov vzdialený

16.09.2014 18:24
 

Senzačný objav urobili astrofyzici pomocou teleskopu Hubble. Je to hviezda, ktorá sa osamotene rúti cez kozmos a pritom "svetielkuje" modrozelenou farbou. Len pre porovnanie vzdialenosti - na Mars je to len 11 svetelných minút, ale aj tak je to v rámci našej galaxie takpovediac len na skok k tomuto diamantu, ktorý dostal astrofyzikálne meno BPM 37093. Od našej Zeme je však táto hviezda so svojimi 12 milardami rokov oveľa staršia.

Pozostáva  z uhlíka a kyslíka v kryštalickej forme. Má neobyčajne vysokú hustotu a aj gigantickú príťažlivú silu - lyžička naplnená hlinou by tam vážila celú jednu tonu. Váhu tohto hviezdneho diamantu, vyjadrenú v karátoch, odhadujú vedci na niekoľko biliónov triliónov - to je nepredstaviteľné čislo. Najväčší doposiaľ na Zemi nájdený diamant je juhoafrický Cullinan, s 3106 karátmi. Z neho bolo vybrúsených okolo sto drahokamov. Najväčší z nich bol vsadený do žezla britskej kráľovny. 

Na povrchu BPM 37093 panuje teplota 12 000 stupňov Celsia, atmosféra je hrubá päť až šesť kilometrov a celkom nepriehľadná.

Takže nemáme šancu na to, aby sme tam mohli niekedy ťažiť celé kopy diamantov. Každá raketa, ktorá by tam pristala, by okamžite zhorela.