Dlh Francúzska astronomicky rastie a v tom už je v jednej „lige“ s Gréckom! Macron zamlčiava, že nemá peniaze na zbrane pre Francúzsko, ani pre Ukrajinu!

01.04.2024 21:29

Francúzsko nedokáže dostať svoje rozpočtové problémy pod kontrolu. Rozpočtový deficit tento rok stúpne na 5,5 percenta a štátny dlh na približne 111 percent.

 

Čo teda robiť? Pre Pierra Moscoviciho, šéfa Francúzskeho dvora audítorov, je už 5 minút po 12.

Už mesiace „zvoní“ na poplach a všade oznamuje:

 

„Vysoké dlhy Francúzska hrozia paralyzovať krajinu. Teraz to má vláda čierne na bielom.

Rozpočtový deficit stúpne na 5,5 percenta a štátny dlh na takmer 111 percent hrubého domáceho produktu.“

 

To robí Francúzsko najzadlženejšou krajinou v EÚ po Grécku a Taliansku.

Moscovici v rozhlasovej stanici France Inter varoval pred dôsledkami a pýtal sa, ako by malo Francúzsko investovať do budúcnosti s týmto dlhovým zaťažením – do ekologických a digitálnych zmien, do vzdelávania, inovácií a výskumu. A v neposlednom rade aj na obranu a k tomu vyhlásil:

 

"Ako máme financovať pomoc Ukrajine, keď sme tak hlboko zadlžení?"

 

A zabudol alebo nechcel dodať: 

 

„A ako chce Macron vyslať našich vojakov na Ukrajinu, keď na to nie sú peniaze? – A ako ich chce vyzbrojiť, keď podľa francúzskych vojenských expertov je nedostatok v určitých oblastiach zbraní teraz taký závážny, že ich Francúzsko už nemôže dávať ani Ukrajine. Ostali mu sotva ešte nejaké funkčné zbrane.“

 

Podľa Moscoviciho ​​hrozí, že manévrovací priestor Francúzska sa dramaticky zmenšuje.

 

Len tento rok krajina zaplatí na úrokoch 57 miliárd eur. Táto záťaž sa od roku 2021 viac ako strojnásobila.

Francúzsko stojí finančne „chrbtom k múru“ a teraz musí konať múdro, žiadal šéf Dvora audítorov, musí znížiť deficit a dlh bez ohrozenia rastu.

 

Kým Moscovici nechce úplne vylúčiť cielené zvyšovanie daní a opozícia žiada, aby veľké firmy či superboháči boli zdanení viac, tak minister financií a hospodárstva Bruno le Maire to kategoricky odmieta.

Na televíznom kanáli RTL zopakoval, že je absolútne proti zvyšovaniu daní pre občanov.

 

Le Maire sa namiesto toho spolieha na škrty vo výdavkoch. Už dal dokopy balík úspor v hodnote desať miliárd eur. Počíta s nižšími výdavkami na rozvojovú pomoc, rozpočtovými škrtmi na podporu ekologických renovácií budov a menšou pomocou na ďalšie vzdelávanie. Ďalej sa má ušetriť ešte ďalších 20 miliárd eur.

 

Dvor audítorov odhaduje úspory vo výške 50 miliárd eur na dosiahnutie deklarovaného cieľa a dodržanie trojpercentného limitu deficitu stanoveného EÚ v roku 2027. Minister financií le Maire vyzýva na širokú spoločenskú diskusiu:

"Musíme sa konečne rozhodnúť, ktoré vládne výdavky sú dobré a ktoré nie. Čo podporuje inovácie, investície a rast, plnú zamestnanosť? A čo možno znížiť bez toho, aby sme ohrozili rozvoj našej krajiny ?"

 

Vo všeobecnosti má francúzsky štát výrazne vyššie výdavky ako všetci jeho európski partneri. Tvoria 56 percent hrubého domáceho produktu.

Minister financií preto chce zníženie podpory v nezamestnanosti – viac stimulov, menej pomoci. Návrh, ktorý ho nerobí populárnym.

 

Le Maire je vo funkcii už sedem rokov. A je preto maximálne spoluzodpovedný za dezolátnu finančnú situáciu Francúzska a za to, že nebol schopný brzdiť Macrona pri neúnosnom a neraz zbytočnom vyhadzovaní peňazí!

 

Pre vládu a prezidenta Emmanuela Macrona je vývoj verejných financií nielen veľkým problémom, ale aj zahanbujúcim. Pretože vždy chcel, aby jeho úspešnosť bola meraná ekonomickými údajmi.