Dlhý a zdravý život – podľa mojej Cesty Životom

19.07.2021 23:30

Robte všetko pre to, aby ste sa nikdy nestali dementní a aby ste nestratili pohybovú dynamiku! Už som viackrát v rôznych článkoch zdôraznil, že s touto Cestou treba začať už veľmi skoro. V 50-ke je už veľmi neskoro, lebo mnohí Slováci starnú nápadne už v 40-ke a v 50-ke je nejeden už chorľavý starec, ktorý sa nedožije ani len 60 !!!! A niet nič horšie pre život človeka ako začať už skoro a pomaly a pritom sužovaný chorobami zomierať.

Preto cesta životom, ak má byť dlhý a zdravý až do konca, tak musí byť „projektom“, ktorý má veľa detailov a musí byť dôkladne naplánovaný a potom aj dôsledne realizovaný.

Môj prvý krok (postupne nasledovalo mnoho ďalších doležitých krokov) som na mojej Ceste k dlhému a zdravému životu vykonal už ako 10 ročný, a to pod dojmom čítania biografie slávneho Nóra Roalda Amundsena, ktorý sa (paralela k Schliemannovi) už ako 9 ročný rozhodol, že sa stane veľkým polárnym bádateľom a začal sa otužovať ľadovými kúpeľmi a spával aj v tvrdých nórskych zimách v nevykúrenej izbe pri pootvorenom okne.

Hneď som sa rozhodol ho nasledovať a začal som s otužovaním (a to napriek tomu, že v zime som bol často prechladnutý a  mával som aj horúčky). Už po roku sa dostavil úspech. A prechladnutia a horúčky sa z môjho života rýchlo a navždy vytratili.

Otužovanie praktizujem stále – hoci to už v podstate nie je otužovanie, ale elementárna potreba môjho trvale zdravého a neopotrebovaného tela.

Používam len ľadovú vodu a horúcej vody sa ani nedotknem – každý deň sa sprchujem ráno a večer. 

Ľadová voda veľmi osoží aj pleti – napína ju a robí ju pružnou a hladkou. Nikdy nepoužívam ani mydlo ani šampón – na moju pokožku pripustím len ľadovú vodu. Moja pokožka je bez najmenších typických stareckých vrások. Po sprche sa zásadne neutieram, tak pôsobí voda dlhšie na pleť.

Studená voda na telo je zázračný prostriedok – skúste to aj vy. Je skvelý pocit v 80-ke každé ráno vidieť v zrkadle tvár bez vrások a s hladkou pleťou. Tvár – vyzerajúcu na 50.

Pravidelné používanie len studenej vody pôsobí stabilizujúco aj na krvný tlak.

Optimálny a stabilný krvný tlak 120-30 na 80-85 je veľmi dôležitou podmienkou pre dlhý a zdravý život.

A mimoriadne dôležité pre taký život  sú zdravé a nečistotami  zlého stravovania sa nezaťažené bunky.

Životom tela je život buniek. Ak tie začnú degenerovať, tak je život tela nielen ohrozený, ale postupne degeneruje a umiera aj telo.

Kto chce žiť dlho a v zdraví, nech si dobre uvedomí:

Pokiaľ sú zdravé naše bunky, tak sme zdraví aj my. Preto je veľmi dôležité pre každého, aby o nich niečo vedel. Aby sa zaujímal o ich vnútorný život a mu aspoň čiastočne rozumel.

Niet väčšieho luxusu a šťastia, ako veľmi Dlhý život v plnom zdraví a „večnej“ Mladosti.

Dodám ešte, že nechodím k lekárom – nikdy som u žiadneho nebol (odkedy som sa stal dospelým a pánom vlastných rozhodnutí) a nikdy som nevzal žiadne lieky. Som pre seba sám tým najlepším lekárom.

Kto sa dokonale pozná a dokáže byť pre seba najlepším lekárom, ten medikamenty nepotrebuje.

Vo veľkej väčšine sú tam aj telu škodlivé substancie.

Slováci ale doslova milujú svoje lieky. A v priemere sa aj tak dožívajú nízkeho veku a veľmi mnohí sú vo vyššom veku extremne chorľaví.