Dokonalý pár - alebo óda na ŽENU

20.03.2015 12:21


V jednom švajčiarskom meste, na brehu veľkého čarokrásneho jazera, v blízkosti Álp, žil jeden dokonalý pár. On bol dokonalý muž a ona bola non plus ultra dokonalá žena. Vo Švajčiarsku je takmer všetko dokonalé. Švajčiari majú dokonalý poriadok, majú dokonalé hodinky, majú dokonalú prírodu, majú dokonalé banky (ktoré priam dokonalým spôsobom vždy dokázali nazhromažďovať peniaze a kapitál všetkých najdokonalejších gaunerov z celého sveta) a dokonca majú údajne aj dokonalé zákony. Ale dokonalí ľudia sú aj v tejto dokonalej krajine (v ktorej by som ja , ako v istom ohľade veľmi nedokonalý človek, nechcel nikdy žiť - uprednostňujem pozitívne rebelstvo, súcit, toleranciu, sociálne cítenie a determinovaný chaos) absolútnou  výnimkou.


Keď sa pred niekoľkými rokmi táto dokonalá žena stretla - v úplne dokonalej náhode - so svojím dokonalým mužom, tak to bola hneď dokonalá láska na prvý pohľad. Po roku ich vzťahu, v ktorom bolo tiež všetko dokonalé, sa rozhodli zosobášiť. Samozrejme, že aj ich svadba mala dokonalý priebeh a všetci prítomí, celá rodina a priatelia, im to po nej viackrát nadšene zdôrazňovali. Dalo sa predpokladať, že aj ich svadobná noc prebiehala v dokonalej súhre ich tiel a duší. Hm, v tom poslednom prípade mám trochu pochybnosti, či tam bola aj súhra duší.  

 

Ich ďalší život prebiehal, pochopiteľne, tiež v dokonalosti. Ako dokonalý pár sa samozrejme stali dokonale úspešní a boli dokonale bohatí. Prišiel však jeden deň, ktorý mal osudovo narušiť dokonalosť, v ktorej žili.  
 

Bol šiesty december, deň, keď aj vo Švajčiarsku Sankt Nikolaus - po našom Svätý Mikuláš - roznáša darčeky. Dokonalý pár chcel prekvapiť malého synovca a malú neter dokonalého muža, ktorí žili na opačnom konci Švajčiarska a nečakane ich obsypať mikulášskymi darčekmi. Rozhodli sa, že za nimi poletia.

 

Keď prišli na letisko, kde stálo ich malé vlastné lietadlo, zbadali neveriac vlastným očiam, ako obďaleč z iného malého lietadla vystúpil Mikuláš a vyberal z neho balíčky a balíky.
 

Prišli k nemu a zvedavo sa ho opýtali, čo tam robí.  Plný smútku im povedal, že dostal príkaz z neba, aby dopravil darčeky chudobným a opusteným deťom istého detského domova, ktorý bol v tom istom meste, kam letel aj dokonalý pár. Sklamane a smutne im hovoril, že nemôže naštartovať lietadlo, že má nejakú poruchu. Dokonalý pár mu ponukol, že môže  letieť s nimi.  
 

Asi po pol hodine letu sa však odrazu v Alpách prudko zmenilo počasie a lietadlo s dokonalými ľuďmi havarovalo. Len jeden z troch jeho cestujúcich to prežil.


Prežila to dokonalá žena.

 

Bola jedinou, ktorá naozaj v realite existovala, aj keď v tomto príbehu len symbolicky. Všetci dobre vieme, že dokonalí muži neexistujú!

 

A vôbec - muži majú veľmi ďaleko k dokonalosti. Pokiaľ muži nebudú schopní skutočnej tolerancie a pokiaľ nebudú mať srdcia naplnené opravdivou láskou a súcitom aj pre iných, nielen pre vlastné deti, dotiaľ budú ochotní viesť so zbraňou v ruke vojny a prelievať krv svojich blížnych.

A pokiaľ toto nepochopia a nezabudujú do svojho života -

 

tak ostanú len

 

DOKONALE NEDOKONALÍ