Dve psychologičky navštevovali tri roky v libanonskom väzení zatvorených islamistov

11.01.2020 23:47

Najobávanejšie a zlopovestné väzenie v Bejrúte. Na jednom z jeho poschodí sú umiestnení výlučne väzni, ktorí boli odsúdení ako islamistickí teroristi. Je ich viac ako sto. Pre mladé psychologičky, sestry, je toto väzenie perfektné miesto, kde môžu realizovať svoj projekt. Zaujímalo ich, prečo sa nejaký človek odrazu extrémne radikalizuje. Už dlhšiu dobu pozorovali, ako sa nejeden z  okruhu ich priateľov a známych nečakane a prekvapujúco zmenil, odvrátil sa od nich a pripojil sa k militantným islamistickým skupinám. 

Chceli rozhovormi s týmito väzňami vyskúmať a stanoviť špecifický osobnostný profil islamistického teroristu. Dvadsať teroristov, medzi nimi jeden z IS, bolo ochotných so sestrami hovoriť. Sestry chodievali pravidelne do väzenia a viedli s nimi hodinové rozhovory. Postupne si získali ich dôveru a niektorí z nich sa im otvorili úplne. Sestry tak zozbierali materiál pre dvadsať rôznych story, v ktorých ale bolo niekoľko vecí, ktoré boli všetkým spoločné.

Zdôraznili, že ku všetkým pristupovali s rešpektom a počas rozhovorov nemali make up a na hlavách mali šatky, aby radikálnych islamistov neprovokovali, keďže sú moderné ženy, ktoré sa nápadne obliekajú a výrazne šminkujú.

Veľmi ich však zarazilo, keď zistili že ani jeden z nich nemal dobré znalosti o islame. Všetci títo teroristi vedeli len to, čo ich naučili samozvaní radikálni kazatelia a nikdy nemali kontakt s vyštudovanými učencami islamu. Samozvaní kazatelia im do hlavy nasadili o islame len to, čo mohli využiť pre ich zradikalizovanie.

V priebehu detstva všetkých dvadsiatich existovali veľké podobnosti. Žiadny z nich nepochádzal z normálnych pomerov a nemal šťastné detstvo. Otcovia ich pravidelne mlátili a týrali. Otec jedného teroristu ho trestával tak, že zhasínal cigarety na jeho predlaktiach, ktoré boli plné zjazvení. Iný z ich otcov bojoval v brutálnej občianskej vojne v Libanone, ktorá tam pred niekoľkými rokmi zúrila. Jeho syn musel už ako osemročný čistiť zbrane a zbierať kusy roztrhaných ľudských tiel. 

Všetci si neskôr našli nové idoly otcov. Sestrám pri rozhovoroch menovali viaceré také idoly, ako Usama bin Ládin, Abu Bakr al-Baghdadi, či rôznych vodcov teroristického IS. Potom našli psychicky narušení mladíci svoj nový domov v teroristických islamistických skupinách.

Mladé psychologičky nedávno založili spolok, v ktorom ukazujú mladíkom a mladým mužom, ktorí prepadli islamizmu, nové cesty, ako možno pozitívne naplniť svoj život. Ich cieľovou skupinou sú Libanonci a deti sýrskych utečencov v Libanone. Vo svojej práci zameranej na "záchranu duší" pred islamistickým terorizmom sa chcú koncetrovať aj na internetovú propagandu svojich zámerov a plánov.

Dvaja z väzňov, s ktorými viedli rozhovory, im povedali, že islamisti hľadajú nové obete predovšetkým aj v internete. Dokonca aj vo väzení boli odsúdení islamisti schopní ďalej realizovať cyber-džihadizmus.

Hoci vo väzení nie sú mobilné telefóny dovolené, mali ich všetci väzni. Najvyššie postavení islamisti mali dokonca aj laptop. Sú veľmi dobre organizovaní a prefíkaní. Keď prídu k nim strážcovia, tak všetko zmizne v tajnej skrýši.

Jeden z dvadsiatich odsúdených, ktorého sestry vo väzení pravidelne navštevovali, bol medzičasom prepustený z väzenia. Aj potom ostal s nimi v kontakte. Zoznámil ich aj so svojou rodinou a im sa podarilo nájsť pre neho prácu a netrvlo dlho a sa úspešne integroval do normálneho života. Niečo také je pre sestry tou najkrajšou odmenou.