Dve sestry, psychologičky, navštevovali v libanonskom väzení počas niekoľkých rokov uväznených islamistov

01.12.2014 22:48

 

Roumieh väzenie v Beirute je obávané a zlopovestné. Na jednom z jeho poschodí sú umiestnení výlučne väzni, ktorí boli odsúdení ako islamistickí teroristi. Je ich 150. Pre mladé psychologičky, sestry Nancy a Maya, je toto väzenie perfektné miesto, kde môžu realizovať svoj projekt. Začali ho pred troma rokmi. Zaujímalo ich, prečo sa nejaký človek odrazu extrémne radikalizuje. Už dlhšiu dobu pozorovali, ako sa nejeden z  okruhu ich priateľov a známych nečakane a prekvapujúco zmenil, odvrátil sa od nich a pripojil sa k arcikonzervatívnym islamistickým skupinám. 

Chceli rozhovormi s týmito väzňami vyskúmať a stanoviť osobnostný profil islamistického teroristu. Dvadsať teroristov, medzi nimi jeden z ISIS, bolo ochotných so sestrami hovoriť. Nancy a Maya chodievali pravidelne do väzenia a viedli hodinové rozhovory s mužmi. Postupne si získali ich dôveru a niektorí z nich sa im otvorili úplne. Sestry tak zozbierali materiál pre dvadsať rôznych story, v ktorých ale bolo niekoľko vecí, ktoré boli všetkým spoločné. Zdôraznili, že ku všetkým pristupovali s rešpektom a počas rozhovorov nemali make up a na hlavách mali šatky, aby radikálnych islamistov neprovokovali, keďže sú moderné ženy, ktoré sa nápadne obliekajú a výrazne šminkujú.

Zarazilo ich však, že ani jeden z nich nemal dobré znalosti o islame. Všetci títo teroristi vedeli len to, čo ich naučili samozvaní radikálni kazatelia a nikdy nemali kontakt s vyštudovanými učencami islamu. Samozvaní kazatelia im do hlavy nasadili o islame len to, čo mohli využiť pre ich zradikalizovanie.

V priebehu detstva všetkých dvadsiatich existovali veľké podobnosti. Žiadny z nich nepochádzal z normálnych pomerov a nemal šťastné detstvo. Ich otcovia ich pravidelne mlátili, tyrali a inštrumentalizovali. Otec jedného teroristu ho trestával tak, že zhasínal cigarety na jeho predlaktiach, ktoré boli plné zjazvení. Iný z ich otcov bojoval v brutálnej občianskej vojne v Libanone, ktorá tam pred niekoľkými rokmi zúrila. Jeho syn musel už ako osemročný čistiť zbrane a zbierať kusy roztrhaných ľudských tiel. 

Všetci si neskôr našli nové idoly otcov. Sestrám pri rozhovoroch menovali viaceré také idoly, ako Osama bin Laden, Abu Bakr al-Baghdadi či rôznych vodcov teroristickej ISIS. Potom našli psychicky narušení mladíci svoj nový domov v teroristických islamistických skupinách.

Nancy a Maya nedávno založili spolok, v ktorom ukazujú mladikom a mladým mužom, ktorí prepadli islamizmu, nové cesty, ako možno pozitívne naplniť svoj život. Ich cieľovou skupinou sú Libanonci a deti sýrskych utečencov v Libanone. Vo svojej práci zameranej na "záchranu duší" pred islamistickým terorizmom sa chcú koncetrovať aj na internetovú propagandu svojich zámerov a plánov. Dvaja z väzňov, s ktorými viedli rozhovory, im povedali, že islamisti hľadajú nové obete predovšetkým aj v internete. Dokonca aj vo väzení boli odsúdení islamisti schopní ďalej realizovať cyber-džihadizmus.

Hoci vo väzení nie sú mobilné telefóny dovolené, mali ich všetci väzni. Najvyššie postavení islamisti mali dokonca aj laptop. Sú veľmi dobre organizovaní a prefíkaní. Keď prídu k nim strážcovia, tak všetko zmizne v tajnej skrýši.

Jeden z dvadsiatich odsúdených, ktorého Nancy a Maya vo väzení pravidelne navštevovali, bol medzičasom prepustený z väzenia. Aj potom ostal s nimi v kontakte. Zoznámil ich aj so svojou rodinou a im sa podarilo nájsť pre neho prácu a netrvlo dlho a sa úspešne integroval do normálneho života. Niečo také je pre sestry tou najkrajšou odmenou.