Ekonomické pomery a zárobky v Taliansku

24.11.2014 13:20

 

Najlepšia ekonomická situácia je na severe Talianska v južnom Tirolsku. Priemerný ročný zárobok je tam 34 000 eur. V strednom Taliansku sa priemerny plat pohybuje okolo 22 000 eur. Najhoršie na tom je juh Taliansku - na Sicílii, v Apúlii, Kalabrii, Kampánii a na Sardínii činí priemerny ročný zárobok len 15 000 eur. Chudoba na juhu Talianska extrémne narastá.

Zárobky v Taliansku sú podstatne nižšie ako v Nemecku alebo Francúzsku či Luxembursku. Sú dokonca nižšie ako v Španielsku a Grécku.

Zle platení sú predovšetkým mladí zamestnanci a akademici.

Mladí Taliani majú etrémne nízke mzdy.Mnohí z nich majú jeden alebo aj dva vedľajšie pracovné úväzky. Okolo 60 percent 20 až 35 ročných, žije napriek zamestnaniu v "hoteli mama", pretože si z platu neokážu zaplatiť vlastné bývanie. Aj mladí akademici majú obrovské problémy nájť na talianskom pracovnom trhu lepšie platené miesto. 

Po skončení štúdia, ak sa im aj podarí nájsť si prácu, tak zarábajú po roku spravidla v priemere 1 000 eur mesačne. Ak majú termínovanu pracovnú zmluvu, tak zarábajú mesačne netto priemerne len 760 eur!

V porovnaní s týmito údajmi sú na tom lepšie lekári, ktorí majú priemerný mesačný zárobok 2 150 eur. Naproti tomu učitelia zarobia len 1 200 eur a vysokoškolskí profesori v priemere 1 700 eur mesačne.

Celková nálada v Taliansku je kvôli napätej ekonomickej situácii pomerne zlá. Zhoršuje ju ešte aj veľký príliv afrických utečencov, kde EÚ uplne zlyháva a necháva Taliansko riešiť túto zložitú situáciu fakticky bez pomoci z Bruselu.