Elisabeth Käsemannová (1947 - 1977), idealistka a revolucionárka, zradená nemeckými politikmi a utýraná na smrť argentínskou diktatúrou - 1. časť

05.11.2014 20:01

Elisabeth bola ctiteľkou a veľkou obdivovateľkou nezabudnuteľnej geniálnej osobnosti, nemeckej ľavicovej političky Rózy Luxemburgovej, ktorá bola podobne brutálne zavraždená z politických motívov.

Elizabeth sa stala najprominentnejšou obeťou brutality a neľudskosti argentínskej militaristickej diktatúry, ktorá umučila a beštiálne vyvraždila desaťtisícky nevinných ľudí a ktorej šergovia mučili, hanobili a znásilňovali tisícky žien vo väzeniach a táboroch junty. Vládla v Buenos Aires v období 1976 až 1983.

Ako aktívna odporkyňa argentínskej junty bola Elisabeth nezákonne zatknutá a odvlečená do tajného väzenia. Tam bola takmer tri mesiace vypočúvaná, pritom beštiálne mučená a takmer denne aj znásilňovaná. Nakoniec ju na príkaz junty zavraždili. Stalo sa tak 24. mája v argentínskom Monte Grande.

Medzinárodné snahy o jej oslobodenie síce existovali, ale boli v podstate len alibistické a veľmi slabé a za to je plne zodpovedná nemecká politika a konkrétne to bol predovšetkým vtedajší veľmi vplyvný nemecký minister zahraničia, Hans-Dieter Genscher. 

Po roku 2011 boli v Argentíne za to, čo bolo na Elisabeth spáchané, odsúdené do väzenia viaceré osoby, ktoré boli buď priamo alebo nepriamo zodpovedné za jej mučenie a nasilnú smrť.

Elisabeth bola štvrté a najmladšíe dieťa známeho univerzitného profesora evanjelickej teológie Ernsta Käsemanna. Jej matka bola Margrit Käsemannová. Elisabeth sa narodila 11. mája, na západe Nemecka, v meste Gelsenkirchen, kde je doma aj populárny nemecký futbalový klub Schalke 04. 

V rokoch 1954 až 1966 bola žiačkou a študentkou v Göttingene a Tübingene. Už v tom čase bola sociálne a politicky veľmi angažovanou. Ako sedemnásťročna bola zakladateľkou politickej pracovnej skupiny a kritizovala konzervatívne kapitalistické kruhy v Nemecku a v USA. 

Od roku 1967 študovala na slobodnej univerzite v Berlíne sociológiu a politické vedy. V nasledovnom roku sa stala členkou Socialistického nemeckého študentského zväzu, ktorého členom bol aj jej spolužiak z univerzity, Rudi Dutschke, nemecký marxistický sociológ a politický aktivista. Bol najznámejším vodcom západonemeckého študentského hnutia v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Zomrel v roku 1979 na následky politického atentátu, ktorý bol na neho urobený v roku 1968 mladým neonacistom.

Elisabeth Käsemannová patrila spolu s Rudim Dutschkem a ďalšími študentami do politického diskusného spolku, vedeného profesorom teológie a spisovateľom Helmutom Gollwitzerom, ktorý bol politicky aktívny socialista a sa angažoval za čias Hitlerovho nacizmu v takzvanej spravodlivej cirkvi a neskôr v povojnovom Západnom Nemecku v hnutí "Boj proti atómovej smrti". 

Gollwitzer bol aj známym a veľmi ostrým kritikom kapitalizmu. V marci roku 1968 odcestovala Elisabeth spolu s  Rudi Dutschkem a jeho ženou Gretchen na niekoľko dní do Prahy, aby vyjadrila svoje sympatie socialistickému reformnému kurzu Pražskej jari a jej iniciátorovi Alexandrovi Dubčekovi.

 

pokračovanie nasleduje