Erdogan a turecký parlament obmedzili novým zákonom nezávislosť justície

16.02.2014 22:08

Po turbulentnom nočnom zasadaní konajúcom sa pred niekoľkými dňami, odhlasoval turecký parlament zákon, ktorý ruinuje nezávislosť tureckej justície. Nový zákon umožní politikom ovplyvňovať justíciu vlastnými politickými uzneseniami. Ide o to, že vláda bude mať po tejto justičnej reforme podstatne väčší vplyv na vymenovávanie sudcov a štátnych prokurátorov. 

Nový zákon umožní parlamentu, lepšie povedané premiérovi Erdoganovi, prakticky úplnú politickú kontrolu Najvyššej súdnej rady Turecka. Najvyššia rada tak stratí svoju nezávislosť od politiky.

Počas zasadania prišlo k niekoľkým šarvátkam medzi poslancami opozície a vlády. Opozícia označila nový zákon ako pokus vlády zamedziť vyšetrovania justície, ktoré v Turecku práve prebiehajú a sú zamerané na korupciu, ktorej sa dopustili viacerí významní politici, blízki premiérovi Erdoganovi.

Ankara reagovala tvrdo a úplne v rozpore s demokratickými zvyklostiami tým, že zbavila funkcií a pozícií tisícky policajtov, sudcov a štátnych prokurátorov. Nemecká vláda i Brusel vyjadrili nad takým postupom tureckej vlády veľké pobúrenie a Angela Merkelová, známa ako nie veľká priateľka tureckých snáh o prijatie do EÚ, dala tureckému premiérovi Erdoganovi pri jeho poslednej návšteve Nemecka najavo svoj narastajúci odpor proti vstupu Turecka do EÚ.

Turecko je zmietané od decembra uplynulého roku veľkou korupčnou aférou, do ktorej sú namočené aj najvyššie vládne miesta. Erdogan naproti tomu označuje obvinenia z korupcie za pokus jeho nepriateľov o to, aby jeho vláda bola skompromitovaná a musela odstúpiť.